Ballonnen terug op de Markt!

Door Marianka Peters

Gouda - Na een mistroostige Koningsdag vorig jaar, toen voor het eerst geen ballonnen werden toegestaan, kleurt de Goudse Markt dit jaar weer feestelijk oranje. De ballonnen zijn terug, alleen worden ze niet opgelaten.

Feloranje gekleurde ballonnen horen bij het Koningsfeest op donderdag 27 april, vindt Jan van Ingen van het Gouds Oranjecomité. "We vinden het belangrijk dat Koningsdag kleurrijk en feestelijk van start gaat. Bovendien wordt onze Koning 50 jaar, dus dat is extra feestelijk," aldus van Ingen. "Het verbod van het oplaten van ballonnen respecteren wij, maar het kan ook anders. Wij gebruiken biologisch afbreekbare ballonnen, die gaan niet de lucht in, maar gaan met de kinderen mee naar huis. In plaats van een ballonnenwedstrijd organiseren wij in samenwerking met de Brede School een kleurwedstrijd voor de jeugd."
Koningsdag begint zoals gebruikelijk om 10.00 uur met de aubade voor het stadhuis, met medewerking van Gouda's Harmonie de Pionier. "De Pionier speelt iets langer dan voorgaande jaren. Het is de bedoeling dat gedurende de hele dag muziek op de Markt te horen zal zijn. Tegenover café Central komt een podium, waar de hele dag optredens van lokale bandjes plaatsvinden, afgewisseld met dj's op het schavot van het stadhuis."
Om 11.30 uur is het traditionele Oranjeconcert in de Sint Janskerk en starten de kinderactiviteiten op de Markt "Scouting Jan van Hoof zorgt weer voor een mooi spektakel met uitdagende activiteiten en het Playstationtoernooi wordt wegens het succes van vorig jaar geprolongeerd." Natuurlijk wordt er met de foodtrucks ook aan de inwendige mens gedacht. Vanaf het gezellige terras hebben de muziekliefhebbers goed zicht op het muziekpodium. De ruimte rond de ster voor het stadhuis wordt ingericht voor de allerkleinsten, met een minikermis en kindertheater GordijnOpzij, dat drie voorstellingen geeft van 'De brief van de Koning', een vrolijke interactieve straatvoorstelling voor jong en oud (11.30, 13.30 en 15.00 uur)
Krimpenerwaard
De elf kernen van de gemeente Krimpenerwaard vieren ook dit jaar Koningsdag op donderdag 27 april. Ieder dorp of iedere stad heeft een eigen Oranjeprogramma samengesteld vol feestelijke activiteiten. In de meeste kernen wordt een aubade, waarbij de inwoners gezamenlijk de Koning toezingen, gehouden. Hieronder kunt u lezen in welke kern en op welk tijdstip de aubades worden gehouden. Burgemeester Roel Cazemier woont dit jaar de aubade in Stolwijk en Haastrecht bij. De overige aubades (met uitzondering van Ammerstol) worden bijgewoond door een college- of raadslid. Kijk voor het Koningsdagprogramma op www.krimpenerwaard.nl.
In Gouda wordt Koningsdag 2017 afgesloten met de coverband BounZe met Gouwenaar Jerry Hoeby. De Utrechtse band zal op de Markt optreden van 17.15-18.00 uur.

Goudse Post
Meer berichten