Logo goudsepost.nl


Molens na inspectie stilgelegd

Na inspectie zijn 48 Nederlandse molens stilgelegd omdat de bouten van de wieken kunnen losraken. Bij een molen in Schiedam en de zesde Boezemmolen van Haastrecht is dit al gebeurd, gelukkig zonder gevolgen.

Haastrecht - De Rijksdienst voor het Cultureel erfgoed kan 'niet met zekerheid zeggen of de wieken goed blijven zitten' en wil risico's vermijden. De zesde boezemmolen van Haastrecht moet zorgen voor een hoger waterpeil in de Hooge Boezem. De reparatiekosten per molen wordt geschat op 50.000 tot 75.000 euro. Een miljoenenstrop stelt Leo Endedijk van Vereniging de Hollandsche Molen in een reportage van de NOS. Het Rijk zou moeten opdraaien voor de financiële consequenties. "Het komt immers voort uit richtlijnen van het Rijk." Volgens Endedijk lijkt de overheid daartoe bereid.

De wieken bij deze molens zijn gemaakt van twee stalen stukken die met bouten en moeren aan elkaar vastzitten. Die bouten kunnen gaan scheuren en uiteindelijk breken, waardoor de hele constructie loslaat.

Bij de molens in Schiedam en Haastrecht zijn twee van de zestien bouten al gescheurd. "We waren er op tijd bij. De belasting van de bouten blijkt te groot door de constante beweging van de wieken, zegt de verenigingsdirecteur. "Achteraf blijken de bouten daar niet volledig op gemaakt."

De risico's en mogelijke oplossingen worden momenteel in kaart gebracht. Het is voor de gedupeerden te hopen dat er binnen een maand een oplossing is. Op 13 en 14 mei zijn de Nationale Molendagen. "Maar de veiligheid staat voorop", zegt Endedijk. "Zolang het niet 100 procent veilig is, draaien de 48 molens niet."

Marianka Peters
Reageer als eerste
Meer berichten