Tom Poes tompouce en Bommelaria

Door Marianka Peters

Gouda - Een verzameling Bommelaria uit Museum Bommelzolder, een vernieuwde Lexicon van Olivier B. Bommel, een speciaal Stripbiertje met heer Bommel in de hoofdrol en Banketbakkerij van Dijk die speciale Tom Poes tompoucen gaat maken. Bommel en Tom Poes maken hun comeback, die start in Gouda.

Op zondag 7 mei wordt op en rond de Goudse Markt de elfde editie van Strips op de Markt gehouden. De hoofdgasten van deze dag zijn niemand minder dan Olivier B. Bommel en Tom Poes. De creaties van geestelijk vader Marten Toonder raakten de laatste jaren een beetje in de vergetelheid, maar sinds tekenaar Tim Artz is aangetrokken, is het 'stel' weer springlevend. "Tim Artz heeft een aantal verhalen gemaakt, die geheel in stijl zijn van Marten Toonder," vertelt Marco Luk van de organisatie. "Tijdens Strips op de Markt wordt een nieuwe versie van verzamelwerk door uitgeverij Cliché gelanceerd, de Bommellexicon. Het is een bestaand boek, waarvan een deel van de oplage wordt voorzien van een kleurrijke omslag en de Stips op de Marktprent. De eerste 50 stuks worden gesigneerd door Tim Artz."

Zoals gebruikelijk treft de bezoeker weer vertrouwde onderdelen aan zoals een grote Bommeltentoonstelling, signerende tekenaars, nieuwe stripuitgaven, een veiling, Gouds Stripbier en een reeks aan winkeliers, particuliere handelaren, striporganisaties en uitgeverijen. In de hoogtijdagen van Bommel en Tom Poes verschenen heel wat hebbedingtjes van het tweetal, zoals poppetjes, glazen en puzzels. De bekende sleutelhangers uit de jaren 60 en 70 werden vaak cadeau gedaan bij levensmiddelen, zoals jam en honing. "Museum Bommelzolder van Pim Oosterheert uit Zoeterwoude heeft een enorme verzameling en komt met een collectie Bommelaria, zoals poppetjes, glazen en puzzels naar Gouda. Deze zijn te zien in de Franse zaal boven restaurant de Zalm," vult Teus de Kruijf aan. " 's Middags geeft hij ook een lezing over het ontstaan en geschiedenis van Bommel en Tom Poes." De jaarlijkse Stripveiling met kavels voor jong en oud, arm en rijk maakt ook dit jaar weer onderdeel uit het van het programma.

Tijdens Strips op de Markt zijn weer vele gasttekenaars aanwezig. In de eerste plaats natuuurlijk Tim Artz & Henrieke Goorhuis (Bommel en Tom Poes), maar ook Charel Cambré (Jump, Streetkids, Amoras), Romano Molenaar (J-Rom) en de Goudse Post cartoonist Peter Boersma.

Tekenaar Tim Artz kreeg dit jaar de opdracht het bieretiket voor het Gouds Stripbier te ontwerpen. Tim Artz is de nieuwe ster aan het Toonderfirmament die vorig jaar twee prachtige verhalen van Tom Poes tekende. Het werd een bijzonder etiket met een dubbele betekenis. In de Bommelverhalen is Joost de bediende van Olivier B. Bommel. De link naar Joost, de eigenaar van Gewoon Gouds is dus snel gelegd. De originele tekening van het bieretiket, alsook de originele tekening van het affiche Strips op de Markt worden op 7 mei geveild. Verder is de speciaal voor Strips op de Markt gemaakte tekening van de Belg Charel Cambré in een beperkte oplage verkrijgbaar en een nieuwe Ambrosius in de collectie Gideon Brugman van uitgeverij Barabas is ook op 7 mei voor het eerst verkrijgbaar. Op de website www.stripsopdemarkt.com vindt u meer informatie.

Goudse Post
Meer berichten