Logo goudsepost.nl


Commissaris van de Koning benoemd tot Ere Waegemeester

Door Marianka Peters

Gouda - Commissaris van de Koning in Zuid Holland, Jaap Smit, is donderdagmiddag geïntroniseerd tot Ere Waegemeester van Gouda. Na een geslaagde proeve van bekwaamheid werd Smit door Opper Waegemeester, burgemeester Milo Schoenmaker, beëdigd.

91 hoogwaardigheidsbekleders en Gouwenaars die een belangrijke bijdrage aan de Goudse samenleving hebben geleverd, gingen de kersverse Ere Waegemeester voor. Smit is door zijn benoeming toegetreden tot het Goudse Gilde van Ere Waegemeesters. Een delegatie van dit Gilde beoordeelde de proeve van bekwaamheid positief. "Ik heb het al eerder gezegd, Gouda is een stad die je nieuwsgierig maakt," aldus Smit. "Dat ik nu deze eretitel van de stad heb gekregen, waardeer ik zeer."

Eerder op de ochtend werden de eerste kazen uit de Krimpenerwaard, die per schouw werden vervoerd, verwelkomd aan de Turfmarkt door tientallen kleine kaasmeisjes en -jongens. Daarna werden de kazen op de kaasbrik geladen en naar de Makrt gebracht. Daar luidde wethouder Daphne Bergman de welbekende bel, waarmee het kaasseizoen werd geopend. Gedurende 21 donderdagen vindt op de Goudse markt de verhandeling van kaas plaats, in dezelfde stijl zoals het eeuwen geleden ooit begon. De Goudse kaasmarkt is iedere donderdagmorgen van 10.00-13.00 uur. Op Koningsdag (27 april) en Hemelvaartsdag (25 mei) worden geen kaasmarkten gehouden. De laatste kaasmarkt van het seizoen is op 31 augustus.

 

Marianka Peters
Reageer als eerste
Meer berichten