Kunst en cultuur

Kunstenaar 'live' aan het werk

GOUDA – Kunstenaar Mieke de Haan schildert 'live' tijdens haar expositie in Museum Gouda. Een bijzondere aanpak, die ervoor zorgt dat bezoekers haar letterlijk op de vingers kunnen kijken in het atelier dat in het museum is ingericht. Elke week is er dan ook meer nieuw werk te zien, want alle werken krijgen een plaats in de zaal. De gestaag groeiende expositie ‘Mieke de Haan schildert’ duurt tot en met 4 juni.

Een museum dat leeft: dat is de ervaring die kunstenaar Mieke de Haan wil bieden. Ze wil laten zien hoe ze werkt, waar ze haar inspiratie vandaan haalt en wat er allemaal gebeurt voordat een schilderij aan de wand hangt. Daarom heeft ze te midden van haar expositie ‘Mieke de Haan schildert’ in Museum Gouda een atelier ingericht waar ze aan het werk is. Het unieke aan deze tentoonstelling is dat er steeds meer te zien zal zijn, omdat alle werken een plaats krijgen in de zaal. Na 20 weken schilderen komt ze misschien wel muur tekort.

Meebeleven

De kunstenaar wil de bezoekers het hele proces mee laten beleven. Ze staat te schilderen terwijl iedereen op haar vingers kijkt. "Nee, daar word ik niet zenuwachtig van", zegt ze. "Het contact met het publiek is precies wat ik zoek." Natuurlijk kost het energie om te schakelen tussen schilderen en praten en schilderen, maar dat is een uitdaging die ze graag aangaat. Vooral als ze de inspiratie ziet waarmee mensen weer naar huis gaan.

Ruimte en tijd

Ze werkt op een tapijt dat de witte vloer beschermt tegen vlekken. Het kleed met haar ezel en verf is een eilandje in de witte zaal die gevuld is met recente schilderijen van interieurs en lege ruimtes. De nieuwe werken die ontstaan in het zaal-atelier volgen dit thema van ruimte en tijd. Mieke de Haan laat zich inspireren door het historische gebouw van Museum Gouda.

Museum Gouda, Expositie Mieke de Haan Schildert, te zien t/m 4 juni.

Museum geopend van dinsdag t/m zondag van 11 tot 17 uur.

Kunstenaar aanwezig op donderdagen van 12 tot 17 uur, op zondagen van 14 tot 17 uur.

www.museumgouda.nl / www.miekedehaan.nl

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden