Logo goudsepost.nl


Column FF Tussendoor

Stinkend afval

Hoe goed bedoeld ook, maar het is onze gemeente weer gelukt om voor onrust en verwarring te zorgen. Met name op het gebied van communicatie, waarvoor nota bene een extra wethouder is aangesteld.
Neem nou de brief over Afval Scheiden Loont, die in ambtelijke nevelen is gehuld. De beleidsmakers zijn hier zo lang mee bezig geweest, dat het voor hen gesneden koek is en in die stijl is de informatiebrief ook opgesteld.


Maar de gemiddelde burger snapt er na drie keer lezen nog steeds niets van. Misschien een tip, laat informatie over een belangrijk onderwerp dat iedereen raakt, eerst eens lezen aan een buitenstaander, voor wie dit onderwerp geen alledaagse kost is. Gewoon even de brief met andere ogen bekijken.
Ik heb al tientallen mailtjes ontvangen van Gouwenaars, die er geen bal van snappen en overtuigd zijn straks vooral duurder uit te zijn. In sommige gevallen is dit ook zo, al laten de rekenvoorbeelden op de website van de gemeente een eenzijdig en vertekend beeld zien.


Neem nou de ouderen. Die zijn gewend om een paar keer per week een pedaalemmerzakje met restafval in de ondergrondse container te mieteren. Maar iedere keer als de klep van de container open gaat betalen ze 1,50 ongeacht de hoeveelheid. Afgezien van het feit dat onze oudjes een vuilniszak van zestig liter niet eens kunnen sjouwen, kun je toch niet verwachten dat zij hun afval in hun flatje voor twee of drie weken opsparen, tot de zak stinkend vol is met koffieprut en Tena ladies?


Komend jaar worden extra mensen ingehuurd om van deur tot deur alle containers te tellen. Het mag wat kosten! Op basis van redelijkheid wordt dan berekend hoeveel je in 2019 moet gaan betalen. Nu ga ik altijd uit van de eerlijkheid van mensen, maar als ik nu al zie hoeveel afval er wordt gedumpt op plekken waar dat niet hoort, vrees ik dat dit afval scheiden een stinkend fiasco gaat worden.

Marianka Peters
Reageer op dit nieuws 7
Meer berichten