Eerste Goudse Steegjesloop een feit

Door Marianka Peters

Gouda - Van de uitdagende Vrouwesteeg naar het rustige Oude Mannenhuis en onderweg nog eens een twintigtal spannende hofjes en steegjes passeren. Op zondag 26 maart vindt de Eerste Goudse Steegjesloop plaats. Een ruim vier kilometer lange tocht, niet alleen voor de hardlopers, ook voor wandelaars is het een verrassende wandelroute met tekst en uitleg onderweg.

Bedenker van de Steegjesloop is niemand minder dan Hans van de Water (74) van de Goudse Runners die al vaker looproutes heeft uitgezet, zoals de jaarlijkse HaWa-loop en Bloemendaalloop. "Ik wilde iets verzinnen, dat er nog niet is in Gouda," vertelt de enthousiaste sporter, die nog altijd zeer actief is met hardlopen, rolskiën en langlaufen. "Ik ben altijd gefascineerd geweest door de vele steegjes en hofjes in Gouda. Ik heb de route zelf uitgestippeld omdat het belangrijk is dat het een doorlopende en vloeiende beweging is." Om het extra interessant voor de lopers te maken, heeft Hans bij het Streekarchief de geschiedenis van de steegjes en hofjes doorgespit. Onderweg staan de wandelaars regelmatig stil en krijgen ze uitleg van Ed Vergeer en Agnes Popkema. Hans zelf gaat voorop bij de lopers."Ik kan het nog steeds, dus ga ik hiermee door. Hier en daar wordt even stilgestaan bij steegjes met een bijzonder verhaal. Het wordt een heel bijzondere loop, want sommige steegjes zijn zo smal, zoals de Looierspoort, dat de lopers achter elkaar moeten lopen, waardoor een lang lint van lopers ontstaat."
Start en finish van het sportieve loopevement door de Goudse binnenstad is bij TienSport, de sportspeciaalzaak voor vrouwen aan de Lange Tiendeweg, met wie Hans de loop organiseert. Hans en Tineke hebben al jaren een sportieve relatie. Hans maakte schema's vor haar eerste marathon en samen trainden ze onder meer voor de Zweedse Vasaloppet, de oudste en langste langlaufmarathon ter wereld. "Hans werd een soort vaderfiguur voor me, bij wie ik alles kwijt kon," vertelt Tineke. "Toen Hans stopte met zijn sportzaak in Bloemendaal en ik juist van plan was een speciaalzaak voor damessportkleding te beginnen, heb ik heel veel van Hans geleerd. Hij wist exact waaraan behoefte was binnen de sportkledingbranche. Zo ben ik op zijn advies gestart met de verkoop van sport-bh's, omdat deze bijna nergens te koop waren. Dit heeft ertoe geleid dat ik, naast overige sportkledng voor dames, gespecialiseerd ben op het gebied van sportonderkleding. Zonder de expertise van Hans was het me nooit gelukt deze winkel op te zetten." In de eerste Goudse Steegjesloop zit geen wedstrijdelement. "Het is echt bedoeld als sportief loop- en wandelevenement, waarbij de deelnemers dwalen tussen het heden en verleden van de mooie Goudse binnenstad. Natuurlijk komen er ook leuke anekdotes van oude bekende Gouwenaars voorbij. Al met al een interessant evenement voor jong en oud. En na afloop is er koffie en thee bij TienSport, waar nog gezellig nagepraat kan worden." Hans verwacht zo'n honderd deelnemers en hoopt dat de Goudse Steegjesloop een jaarlijks terugkerend evenement wordt.

De Eerste Goudse Steegjesloop op zondag 26 maart start om 10.00 uur bi TienSport aan de Lange Tiendeweg 27. Vanaf deze locatie gaat de 4,5 km wandel- en hardlooptocht dor de steegjes en hofjes van de Goudse binnenstad. Deelnamekosten bedragen 2,50 euro. Aanmelden kan via TienSport: info@tiensport.nl en via de Goudse Runners: goudserunners@spikeshop.nl.

Goudse Post
Meer berichten