<p>Lies WInkelman, weduwe van de grote inspirator voor het boek, Dick Winkelman, nam het eerste exemplaar &nbsp;in ontvangst van Remco van Gastel.&nbsp; Foto: Marianka Peters</p>

Lies WInkelman, weduwe van de grote inspirator voor het boek, Dick Winkelman, nam het eerste exemplaar  in ontvangst van Remco van Gastel.  Foto: Marianka Peters

(Foto: )

Hoe het goudgele vocht uit Gouda verdween

Vergeet Gouds aardewerk, kaas en kaarsen. Het is bier waaraan Gouda haar welvaart te danken heeft. Met meer dan 200 bierbrouwerijen in de stad was Gouda in de 14e en 15e eeuw de grootste bierproducent van Europa. Over de opkomst en teloorgang van het Goudse bier schreef Remco van Gastel een boek.

Door Marianka Peters

Gouda - Niets in Gouda herinnert nog aan de glorietijd, dat het goudgele vocht zo rijkelijk stroomde door Gouda. Het heeft daarnaast ook zeven jaar geduurd eer het boek echt af was. “Kort nadat ik naar Gouda verhuisde, ben ik de cursus Goudologie gaan volgen. Iedere zaterdag hoorde ik nieuwe verhalen over de stad, maar dat over het bier fascineerde me het meest. Toen ik voor het eerst hoorde dat Gouda vroeger de grootste bierproducent was van de Lage Landen, kon ik dat amper geloven.” aldus Remco (43). “Ik wilde daar meer over weten, maar ontdekte dat hier nog geen boek over bestond. Toen bedacht ik dit zelf maar te gaan schrijven. Ik wilde begrijpen hoe de vroegere Gouwenaars die naam en faam voor elkaar hadden gekregen en waarom daar nu niets meer van te zien is in de stad.”

De directe inspirator tot het boek was Dick Winkelman, de uitbater van het Schipperswachtlokaal c.q. IJsselhuis, die afgelopen zomer helaas is overleden. Terecht dan ook dat zijn weduwe Lies het eerste exemplaar van het boek ‘Stad van Bier’ in ontvangst mocht nemen. In een sfeervolle ambiance met de Museumhaven als decor, vond de presentatie plaats bij het IJsselhuis, waar Chris Bellekom een prachtig gedicht ‘Proost’ voordroeg. Ook burgemeester Pieter Verhoeve en wethouider Thierry van Vugt waren bij de boekpresentatie aanwezig, waarbij de wethouder vurig hoopte dat Remco nog meer boeken over de Goudse iconen, zoals Gouds plateel, zal gaan schrijven.

Het 300 pagina-tellende boek, uitgegeven samen met de historische vereniging Die Goude, ligt nu in de boekwinkel.

Die Goude

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


 

Meeste reacties