<p>No&euml; van Leeuwen, Milan van Veen en Jaimy van Helden hopen dat&nbsp;<br>ze snel andere betaalbare huisvesting kunnen vinden.. Foto: Marianka Peters</p>

Noë van Leeuwen, Milan van Veen en Jaimy van Helden hopen dat 
ze snel andere betaalbare huisvesting kunnen vinden.. Foto: Marianka Peters

(Foto: )

GGZ instelling mogelijk geschikt voor jongerenhuisvesting

In voormalig Verpleeghuis Bloemendaal aan de Livingstonelaan wonen sinds 2019 zo’n 150 jongeren. Uitgegaan werd voor twee jaar, tot het moment dat eigenaar en ontwikkelaar Janssen de Jong met de sloop gaat beginnen. Die tijd is nu gekomen dat de jongeren het pand eind dit jaar moeten verlaten. De jongeren weten niet waar ze naatoe moeten, dus luiden ze de noodklok.

 (Note: Bij het ter perse gaan van deze krant was nog niet bekend dat er mogelijk een oplossing gevonden is in de voormalige GGZ instelling aan de Jac.P. Thijsselaan.)

Door Marianka Peters

Gouda  - De jongeren wisten vooraf waar zij aan toe waren. De kamers werden verhuurd op basis van de Leegstandswet en de huurprijzen (vanaf 217,34) waren hierop afgestemd. “Het is knap lastig in deze tijd om iets betaalbaars te vinden,” vertelt Milan de Vries (18) die al vanaf het begin in het verpleeghuis woont. Milan studeert voor leraar geschiedenis. “Ook wil je nog wat kunnen sparen. Iedereen gaat nu op zoek naar een woning. De sociale woningen die vrijkomen zijn zo weg.” Jaimy van Helden (20) is net afgestudeerd en werkt fulltime als receptioniste. “Met mijn salaris kan ik noch iets kopen, noch iets buiten de sociale sector huren.” Noë van Leeuwen is ook net afgestudeerd aan de academie voor circus en theater, maar vanwege de lockdown nog niet zoveel opdrachten. Hij heeft het prima naar zijn zin in het verpleeghuis. “Iedereen gaat goed met elkaar om en helpt elkaar. Gouda is een hele leuke stad om te wonen, we zijn hier geboren en opgegroeid, hoe zuur is het dan als je geen kans maakt op een woning.” Terug naar het ouderlijk huis is volgens de jongeren niet voor iedere jongere mogelijk. :”Sommige jongeren kunnen niet terug vanwege de thuissituatie,” aldus Jaimy,

De jongeren hebben wel een oplossing in gedachen en geven aan dat op de Goudse Poort een aantal kantoorpanden al jaren leegstaat. Dat beaamt ook makelaar Bram van Welie. Hij is voorzitter van de Vereniging van Eigenaren van bedrijventerrein Goudse Poort. ,,Er staan al geruime tijd grote panden leeg. De pandeigenaren zijn bereid om hun kantoor om te vormen voor jongerenhuisvesting. Het kost de gemeente geen cent! Maar de gemeente weigert mee te werken.” Een reactie kon wethouder Rogier Tetteroo vanwege de sluiting van deze krant nog niet geven, maar eerder zei hij tegen het AD dat de gemeente bekijkt waar in Gouda alternatieve tijdelijke huisvesting mogelijk is.

Verpleeghuis Bloemendaal heet nu Livingstone Park en geeft ruimte aan 59 gevarieerde woningen, bestaande uit 18 sociale huurappartementen voor starters, 21 hoek- en rijwoningen, 10 twee-onder-een-kapwoningen en 10 vrijstaande woningen.

UPDATE:

Projectontwikkelaar Janssen de Jong meldt via een persbericht dat de ontwikkelaar samen met Van der Zwan Vastgoed een koopovereenkomst hebben gesloten voor de herontwikkelingslocatie aan de Jac. P. Thijsselaan 45 te Gouda. Het thans gevestigde zorgcomplex van Stichting GGZ Rivierduinen maakt op termijn plaats voor een mix van wonen en zorg. De verkopend makelaar is Reliplan. Partijen streven ernaar om tijdens de ontwikkelfase het gebouw door te blijven exploiteren binnen de huidige bestemming dan wel met een tijdelijke woonfunctie. Daardoor kunnen de jongeren  mogelijk doorstromen naar de voormalige GGZ instelling.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


 

Meeste reacties