<p>Het stadhuis van Gouda weer volledig in Goudse handen. Foto&quot;Marianka Peters</p>

Het stadhuis van Gouda weer volledig in Goudse handen. Foto"Marianka Peters

(Foto: )

Huur stadhuis Gouda opgezegd

Het besluit om het stadhuis in Gouda te gaan verhuren aan een commerciele partij, was al een omstreden proces. Nu, twee jaar voordat het contract met Teka Holding afloopt, heeft de huurder ontbinding van de huurovereenkomst gevraagd. Per 15 april verlaat Teka het stadhuis en komt het monumentale gebouw en haar functies weer volledig in Goudse handen.

Gouda - Wethouder Thierry van Vugt zegt wel op zoek te gaan naar een nieuwe invulling. “ De tussentijdse ontbinding van de samenwerking met Teka is jammer, maar biedt ook inhoudelijke kansen,” aldus Thierry. “ Wat dat betreft zien we ook positieve kanten om nieuw elan te creeëren. We gaan op zoek naar een alternatieve invulling, een nieuwe functie die aansluit bij de cultuurhistorische waarde uit het verleden. Hiervoor is een procesmanager aangesteld die bezig is met het opstellen van een plan van aanpak.” Het college wil hierbij dat er meer verbinding met de stad ontstaat, dan in afgelopen periode door Teka is gerealiseerd. “De maatschappelijke meerwaarde hebben we de laatste tijd weinig gezien, daarom worden Goudse cultuurhistorische organisaties bij het proces betrokken. We hopen dat als in 2023, als Gouda haar verjaardag viert, er een mooi nieuw concept ligt.”

Voor dit jaar staan er 46 huwelijken gepland en 10 in 2022, deze gaan gewoon door en het stadhuis wordt weer opengesteld voor publiek, zodra de coronamaatregelen dat toelaten. Naast het verlies van inkomsten aan verhuur betekent het in eigen beheer exploiteren ook extra kosten, zoals  gebruikerslasten (zoals nutsvoorzieningen) en schoonmaakkosten. Die kosten zijn jaarlijks  € 33.000. 

Door de crisis zijn allerlei evenementen, trouwerijen en andere bijeenkomsten uitgesteld waardoor de inkomsten gedurende de hele coronacrisis volgens Teka nagenoeg volledig zijn weggevallen. Ondanks het landelijke steunpakket en de door de gemeente verleende huurkorting (voor de eerste kwartaal 50% en voor het derde en vierde kwartaal 25% trok de coronacrisis niettemin een zware wissel op de exploitatie.

Teka Holding huurde het stadhuis sinds 1 juli 2013. De eerste huurperiode zou eindigen op 30 juni 2023. “Eind 2020 heeft Teka ontbinding van de huurovereenkomst gevraagd omdat de exploitatie ver achter bleef bij de oorspronkelijke verwachting en bovendien door de coronacrisis grote verliezen worden geleden.”

De huurovereenkomst met Teka Holding is formeel geëindigd per 1 maart 2021. Om praktische redenen eindigt het gebruik op 15 april 2021. Het college wil de raad binnenkort graag nader informeren en betrekken in het proces om te komen tot een nieuwe invulling. Het concept van de plannen wordt aan de raad ter besluitvorming voorgelegd. Ambitie is dat de nieuwe invulling voor de lange termijn van het Stadhuis in 2022 staat. Trouwen in het stadhuis blijft mogelijk (daarom blijven zowel de trouwzaal als om logistieke redenen de burgemeesterskamer en een verkleedruimte voor de Babs hiervoor beschikbaar). Minimaal 1 vergaderruimte blijft beschikbaar voor representatieve bijeenkomsten van de gemeente en Ster-evenementen (Kaarsjesavond, Gouda bij Kaars- en Kunstlicht) moeten plaats kunnen blijven vinden in en rondom het Stadhuis.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


 

Meeste reacties