Foto: AS Media

Update: Brand Assalam schokt Gouda

Zaterdagmorgen 3 april rond 2.55 uur is er brand ontstaan in de aanbouw zijnde nieuwe moskee van Assalam aan de Antwerpseweg. De brandweer wist de brand snel te blussen maar de schade is aanzienlijk. In de omgeving is een verdachte aangehouden voor mogelijke betrokkenheid bij de brand.

Door Marianka Peters

Gouda - De brand woedde bij een open gedeelte onder de moskee in aanbouw, waar onder meer bouwmaterialen liggen opgeslagen. De brand werd ontdekt door een moskeebezoeker die uit de nachtdienst naar huis liep. Bij het gebouw rook hij een benzinelucht en zag hij iemand wegrennen. Hij belde de brandweer en politie, terwijl hij de achtervolging inzette. Echter kon hij de man niet bijhouden. Op basis van het gegeven signalement kon de politie kort daarna een 40-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aanhouden. Over het motief van de man is nog niets bekend. ,,Het had heel anders kunnen aflopen .Het is houtskaletbouw en als dat eenmaal vlam vat, gaat het heel snel,” aldus Fouad Khouakhi. namens de moskee. Na de brand werd een crowdfundingsactie opgezet die binnen 24 uur al 20.000 euro heeft opgeleverd. “Ik kom uit Amersfoort en heb geen bemoeienis met de moskee in Gouda, maar dit is een aanslag op de hele moslimgemeenschap, dus wilde ik iets doen als steunbetuiging,” vertelt initiatiefnemer ibrahim El-Khalki.
Over de omvang van de schade is nog niets bekend.

Direct na de brand stroomden de steunbetuigingen binnen. Ook burgemeester Pieter Verhoeve heeft op zaterdag zijn medeleven betuigd. Niet alleen vanuit Gouda maar vanuit het hele land komen reacties. Er werd een crowdfundingsactie opgezet die binnen 24 uur al 64.000 euro heeft opgeleverd. “Ik kom uit Amersfoort en heb geen bemoeienis met de moskee in Gouda, maar dit is een aanslag op de hele moslimgemeenschap,” vertelt initiatiefnemer ibrahim El-Khalki. 

https://steunactie.nl/actie/help-moskee-gouda 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


 

Meeste reacties