Terug naar school: blij maar ook alert


<p>Fijn weer samen naar school. Bij de Westerschool hangen de slingers aan de deur. Foto: Jan van den Berg</p>

Fijn weer samen naar school. Bij de Westerschool hangen de slingers aan de deur. Foto: Jan van den Berg

(Foto: )

Terug naar school: blij maar ook alert

De basisscholen draaien weer, voor zover het winterse weer dat toelaat. Blij om alle leerlingen terug te zien? Zeker! Maar ook alert en voorzichtig. Die dubbelheid is nu wel typerend voor hoe de leerkrachten erin staan.

Door Armand Kerkmeester

Gouda - Enerzijds zijn de leerkrachten blij dat ze weer klassikaal les kunnen geven in plaats van digitaal. Tegelijkertijd groeit de angst voor een derde golf, zeker nu de Engelse variant van Covid-19 virus, in opmars is.

Bij Basisschool De Kas herkent directeur Mi-Ri van der Mannen dat gevoel. "Het is dubbel. We zijn erg blij dat de kinderen er weer zijn. Onderwijs op school is beter dan thuis. Je pikt in de klas veel beter op of je leerlingen alles begrepen hebben. En andere signalen. Dat is op afstand lastiger." Daarnaast ziet Van der Mannen dat de leerkrachten ook wel zorgen hebben. "Ze zijn verheugd dat ze lesgeven. Maar de kans op een besmetting, hier op school, houdt iedereen wel bezig." De blijdschap overheerst echter. "We draaien weer. En nu maar hopen dat dat zo blijft, bij nieuwe coronamaatregelen. Dat zou mooi zijn."

Ook bij Basisschool St. Aloysius zijn ze blij dat ze alle leerlingen weer terug hebben. "En dat ze gelijk zo konden genieten van al die sneeuw," vertelt directeur Roelof Kremer. "Na vijf weken thuis is het top dat ze hier hun energie weer kwijt kunnen op het schoolplein."

De school is voorzichtig weer begonnen. Met de lessen in de klassen.
Kremer: "We vinden het nu belangrijk om vooral heel goed naar de verhalen van de kinderen te luisteren. Daar ligt nu onze eerste aandacht."

Bij de Casimirschool legt Sanne de Graas van het leiderschapsteam uit hoe alert je moet reageren op elke nies. "Dat snottenbellenbesluit is er niet voor niets. Als je verkouden bent, mag je echt niet naar school. We vertrouwen er op dat ouders dit zorgvuldig afwegen bij hun kinderen. Zodra die gaan niezen en snuiten."

En dat gebeurt. Want ook deze maandagmorgen werd een aantal leerlingen afgemeld in verband met verkoudheidsklachten. "Ja, gelukkig," lacht De Graas. "Wij hopen natuurlijk dat iedereen hier op school gezond is en blijft. Zodat niet één klas te maken krijgt met de quarantainemaatregel. Dat maakt het spannend. Maar we genieten nu vooral van het feit dat we de kinderen lekker terug op school hebben!"

Bij de Westerschool hangen slingers voor de deur. "Ja, want het is hier feest," vertelt directeur Agnes Dreier. "De kinderen zijn zo ontzettend blij dat ze weer naar school kunnen en wij ook! En met die sneeuw is het extra pret." Met activiteiten wordt nu gewerkt aan de groepsvorming. "En we geven veel aandacht aan ieders verhaal zodat de periode thuis een plekje krijgt."

Covid-19 maatregelen

'We hopen dat iedereen hier op school gezond is en blijft'

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


 

Meeste reacties