750XGouda, een kroniek van de Goudse samenleving


<p>Jeroen Bakker over 750 x Gouda: "Het is meer dan een groot jongensboek." Foto: Marianka Peters</p>

Jeroen Bakker over 750 x Gouda: "Het is meer dan een groot jongensboek." Foto: Marianka Peters

(Foto:)

750XGouda, een kroniek van de Goudse samenleving

Monumentale gebouwen en geveldetails, maar ook ‘gewone’ Gouwenaars zoals oudijzerboer Willem van Royen en ijssalon Italia op de Markt. Honderden foto’s van vroeger tot nu, waarvan veel nooit eerder gepubliceerd is, verschijnen binnenkort in het boek 750XGouda, een kroniek van de Goudse samenleving.

Door Marianka Peters

Gouda - Het vuistdikke boek bevat 750 items over Gouda, met een korte beschrijving à la Instagram. Geen specifieke thema’s, maar een mengelmoes van alles wat maar met Gouda te maken heeft tot aan Goudse suikerzakjes toe. “Het begon allemaal vier jaar geleden toen ik een fotocamera kocht en ik dingen in de stad ging fotograferen,” begint Jeroen Bakker zijn verhaal. “Ik had dan wel recente foto’s, maar ik vroeg me af hoe het er vroeger uit zag. Zo raakte ik in contact met het Streekarchief, die mij heel goed hebben geholpen en zo ontstond het idee voor een boek.” In het dagelijks leven ontwikkelt en geeft de geboren en getogen Gouwenaar trainingen aan onder andere politieprofessionals en gemeenten.

Weer een boek over Gouda? Wat voegt dat toe? “Er zijn heel veel prachtige boeken over Gouda verschenen, maar dit is niet zomaar een boek over Gouda en Gouwenaars. Ik denk dat de toegevoegde waarde zit in de vele foto’s met korte beschrijvingen, waardoor het een boek is dat een vaste plek heeft op de keukentafel, waar je af en toe eens lekker doorheen bladert. Daarom is het bewust niet op chronologische volgorde.” Kortom, een naslagwerk van de Goudse samenleving door de jaren heen, van gasmuntjes tot aan Cor Boer uit het Beijersche, een bekende verschijning in Gouda met zijn met pallets afgeladen fiets. Als het boek 750XGouda na een intensieve periode van drie jaar klaar is, moet Jeroen waarschijnlijk ‘afkicken’. “Ik ben bij zoveel verenigingen geweest, waar de mooiste verhalen op tafel kwamen. Dan is het moeilijk om daaruit een keuze te maken.” Bijzonder trots is Jeroen op de foto van de Dakota, die de naam Gouda draagt. “Die foto heeft me geld gekost, maar ik moest en zou deze schitterende foto hebben. En zo zitten er nog meer foto’s in met een niet alledaags verhaal.” De kroniek van de Goudse samenleving, waaraan ook de Goudse fotografen Rinus Lasschuyt en Oscar Limahelu belangeloos hebben meegewerkt, verschijnt in april en gaat ongeveer 35 euro kosten. Wilt u verzekerd zijn van een exemplaar? Ga naar www.750xgouda.nl.

Voorintekening

Wilt u verzekerd zijn van een exemplaar? De voorintekening is inmiddels gestart. Kijk op www.750xgouda.nl  

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


 

Meeste reacties