'We krijgen huilende patiënten aan de lijn'


<p>Chiropractors Jelle Koudstaal en Adam Toulon van chiropractorpraktijk Blaauw zitten noodgedwongen thuis. Foto: Rick van der Vlies</p>

Chiropractors Jelle Koudstaal en Adam Toulon van chiropractorpraktijk Blaauw zitten noodgedwongen thuis. Foto: Rick van der Vlies

(Foto: Rick van der Vlies)

'We krijgen huilende patiënten aan de lijn'

Gouda - Terwijl fysiotherapeuten gewoon hun vak mogen uitoefenen en hun praktijk draaiende houden tijdens de lockdown, zitten chiropractors en osteopaten werkeloos thuis. Deze beroepsgroepen moeten tot minimaal 9 februari de deuren dicht houden. "Voor ons is het vervelend, maar voor de patiënten is het helemaal een ramp. We krijgen dagelijks huilende patiënten aan de lijn," vertelt Esther Blaauw van de gelijknamige chiropractorpraktijk aan de Tjalkwerf.

Door Marianka Peters

Er bestaan voor deze lockdown twee lijsten. Op de ene lijst staan de beroepen die wel mogen worden uitgeoefend, zoals tandarts, opticien, mondhygiënist, fysiotherapeut én de dierenarts. Op de andere lijst de contactberoepen die voor de duur van de lockdown on hold staan, zoals kappers, nagelstylisten, tatoeëerders en sekswerkers. Op beide lijsten komt de chiropractor niet voor en hetzelfde geldt voor de osteopaat. "Alsof ze ons spontaan vergeten zijn. Het is niet uit te leggen aan de patiënten en dat is heel frustrerend. We hanteren dezelfde veiligheidseisen als de fysiotherapeuten en dat zij gewoon open mogen is niet uit te leggen."

Voor Esther is vooral het feit dat ze de patiënten in de kou moet laten staan, het meest frusterende. Tijdens de vorige lockdown waren de chiropractorpraktijken ook in eerste instantie gesloten, later mochten de praktijken open voor acute patiënten, waarna de chiropractors gelijk werden getrokken met de fysiotherapeuten, maar nu mogen de chiropractors en osteopaten helemaal niets. "Waarom die scheiding nu wel is aangebracht is mij een raadsel.

De Nederlandse Chiropractoren Associatie heeft een brief gestuurd naar het ministerie van VWS waarin een klemmend beroep wordt gedaan om chiropractors op de lijst te zetten van contactberoepen die wel mogen worden uitgevoerd. "De vele schrijnende verhalen van patiënten maken duidelijk dat chiropractors een onmisbare schakel zijn in de zorgketen. Alternatieven zijn er immers beperkt en (als ze er al zijn) heftig: zware medicijnen en/of belastende operaties. Vooral niet goed voor de patiënt en ook niet goed voor de toch al overbelaste zorg," staat in brief te lezen.

"Door D66 zijn er al kamervragen gesteld. Ik hoop dat er een ommekeer komt, vooral voor de patiënten, want een groot aantal is onderhand ten einde raad," besluit Esther.

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden