<p>De QR-codes in het boek Ondersteboven verwijzen naar interviews en filmpjes op het internet over de Rogier Hulst Foundation.&nbsp; Foto: Marianka Peters</p>

De QR-codes in het boek Ondersteboven verwijzen naar interviews en filmpjes op het internet over de Rogier Hulst Foundation.  Foto: Marianka Peters

(Foto: )

'Ik ga lastige thema's niet uit de weg'

De Goudse Annerieke de Vries schreef naast haar drukke baan als operatie-assistente, de thriller Sluipwesp. Dat was twee jaar geleden. Inmiddels ligt haar derde roman ‘Ondersteboven’ in de winkel, heeft ze na 38 jaar haar baan opgezegd en is nu fulltime schrijfster over maatschappelijke thema’s.

Door Marianka Peters

Gouda - In een eerder interview met deze krant verklapte Annerieke de Vries al dat ze met de roman ‘Een voltooid leven’ bezig was. In haar deels waargebeurde roman vertelt Annerieke het verhaal van haar moeder vanaf het moment dat zij slecht nieuws krijgt te verwerken van haar dokter. Het ziekte- en sterfproces was zo intens en bijzonder dat Annerieke aandacht wil vragen voor het normale sterven dat in onze snelle Westerse wereld naast passieve en actieve euthanasie mag (blijven) bestaan. Het boek werd een bestseller en er volgden lezingen waarbij Annerieke het gesprek aanging over alle aspecten rond de dood. “Ik voelde de noodzaak om haar ziekteverloop te beschrijven en mijn eigen kleur aan toegevoegd, maar ik had nooit verwacht dat dit boek zoveel stof zou doen opwaaien. Naar aanleiding van het boek van mijn moede heb ik door het hele land al zo’n 30 lezingen gegeven. Door corona ligt het nu even stil.” Annerieke kwam in de tussentijd in conract met een moeder, wiens zoon op 25-jarige leeftijd besloot om uit het leven te stappen. “Er werd mij gevraagd of ik het hele rouwproces wat ze vanaf 2012 doormaakte, te beschrijven,” vertelt Annerieke. “De moeder, Astrid van Vugt, wilde met het boek de dood van haar zoon Rogier betekenis geven door er voor anderen te kunnen zijn. Dat heeft geresulteerd in de Rogier Hulst Foundation, waar enerzijds lotgenotendagen worden georganiseerd en anderzijds het Rogerthat-inspiratielab, een inloophuis met een netwerk aan zorgverleners, waar jongeren die hulp nodig hebben, terecht kunnen.” Afgelopen september op Wereldsuicidedag is de roman ‘Ondersteboven’, de op waarheid beruste roman, verschenen. Het verhaal gaat over kunstenaar Rogier die een grote toekomst voor zich had, maar in deze snelle wereld niet kon aarden. “Hij had een heel vol hoofd, zo zag hij zichzelf. Dat zie je ook terug in het zelfportret dat hij maakte en die nu op de cover van het boek prijkt. De moeder heeft er alles aan gedaan om haar zoon te beschermen. Zij heeft hem in huis genomen en een atelier voor hem ingericht. Het mocht uiteindelijk niet baten.” Annerieke heeft er bewust een roman van gemaakt en geen hulpboek. “Ik heb laten zien wat er gebeurt met iemand, die het grootste verlies wat je je kunt voorstellen, moet verwerken. Hoe diep moest zij gaan voordat ze klaar was om de Roger Hulst Foundation op te zetten. Het boek bestaat uit vier delen, rouwtaken en fases waarin iemand beland,.Dat is de rode draad.”Annerieke heeft, in tegenstelling tot haar eerder uitgebrachte boeken, het boek ‘Ondersteboven’ in eigen beheer uitgegeven. “Ik steun de Foundation met twee euro van ieder verkocht boek.” Achterin het boek is een aantal QR-codes opgenomen die verwijzen naar filmpjes over de foundation.

Een nieuw boek is al in voorbereiding. “Er is nog zoveel leed in het leven en daardoor komen er veel verhalen los en die spreken mijn zorghart aan. Het doel is suïcide bespreekbaar te maken. Luisteren en laten praten is daarbij het toverwoord.

Na 38 jaar vol passie en liefde werkzaam in de zorg, schrijft de Goudse Annerieke de Vries (1964) nu romans over maatschappelijke thema’s. Toehoorders bij de lezingen die zij geeft; luisteren ademloos. Na afloop is er altijd ruimte voor vragen en gesprek.

Boekpresentatie

Meer informatie

De roman “Ondersteboven” ligt nu in de boekhandel en bij supermarkt Hooglviet aan de Nieuwe Gouwe O.Z. Kijk voor meer informatie op www.anneriekedevries.nl.

‘Ik wil me vooral richten op maat-schappelijke thema’s’

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


 

Meeste reacties