<p>Het is niet te zeggen hoe lang het zal duren voordat de Theaterbakkerheij weer een volle zaal zal krijgen. Foto: Marianka Peters</p>

Het is niet te zeggen hoe lang het zal duren voordat de Theaterbakkerheij weer een volle zaal zal krijgen. Foto: Marianka Peters

(Foto: )

'Er is hier sprake van willekeur'

Theaterbakkerheij teleurgesteld over weigeren ontheffing

Door Marianka Peters

De veiligheidsregio Midden Holland heeft aan de Goudse Schouwburg en de SInt Janskerk ontheffing verleend om meer dan 30 personen toegang te verlenen. De Theaterbakkerheij is teleurgesteld, boos en ontdaan en wil herziening van het besluit.

Gouda - Afgelopen maandag maakte het kabinet de nieuwe Coronamaatregelen bekend. Eén van de maatregelen is het maximum aantal van 30 bezoekers dat tegelijkertijd in een publieke ruimte mag verblijven. Voor culturele instellingen, zoals schouwburgen, theaters en podia, bestaat de mogelijkheid om ontheffing aan te vragen, waardoor deze instellingen meer dan 30 bezoekers mogen ontvangen. De veiligheidsregio Hollands Midden heeft de Goudse schouwburg en de Sint Janskerk ontheffing verleend, de aanvraag van de Theaterbakkerheij werd tot ontsteltenis van Gouda’s jongste theater geweigerd. Volgens Ruud Bakker van de Theaterbakkeheij is er sprake van pure willekeur. “Een donderklap bij heldere hemel, dit is een doodsteek voor de kleine theaters.”reageert Bakker. Een uur nadat het bericht van de weigering binnenkwam, heeft de woede in plaatsgemaakt voor emotie en teleurstelling. “Onbegrijpelijk,” vervolgt Bakker. “Het is de willekeur bij de veiligheidsregio’s. De ontheffingen zijn alleen maar verleend aan de ‘grote jongens’, er zit geen enkel klein theater tussen, De criteria die waren gesteld, zijn kortzichtig en er is geen rekening gehouden met de maatschappelijke functie.”

De ontheffing beperkt zich volgens de criteria van de Veiligheidsregio Hollands Midden tot theaters en podia met een regionale functie, waarbij wordt uitgegaan van een reguliere capaciteit van meer dan 200 personen. Daarnaast moet het gaan om organisaties met een reguliere programmering, moet sprake zijn van openbare bijeenkomsten en moet de programmering zich richten op een breed publiek. “Wat is het hebben van 200 bezoekers voor een onzinnig criterium. Wij zitten bijna aan de 200, we kunnen makkelijk 180 zitplaatsen creéren en we brengen alleen maar cultuur voor een breed publiek. John maakt verdorie zijn eigen producties die nu niet door kunnen gaan.”

Wethouder Thierry van Vugt reageerde op Twitter teleurgesteld dat het de Theaterbakkerheij niet was gelukt om ontheffing te krijgen. Volgens Bakker heeft de wethouder (cultuur) zich sterk gemaakt voor de Theaterbakkerheij, maar dit mocht niet baten “Wij hebben vanaf het begin alle coronanaatregelen keurig nageleefd, nooit één klacht of waarschuwing van gemeente of boa gehad. Dat er maatregelen nodig zijn om het virus in te dammen, daar staan wij volledig achter. Maar dat de ontheffing je niet gegund wordt op basis van een paar nietszeggende criteria, is moeilijk te verkroppen.” In tegenstelling tot de Goudse schouwburg, werkt de Theaterbakkerheij zonder enige vorm van subsidie. Alles wordt zelf gefinancierd. Toch laat Bakker het er niet bij zitten. “Integendeel. We zullen alles doen wat in ons vermogen ligt om een herziening te krijgen. Ook doen wij een beroep op de politiek. Die moet er toch ook wat van vinden? Wij hopen dat er raadsvragen gesteld gaan worden..We weten ook niet hoe lang het gaat duren. Maar het is bijna onmogelijk om met 30 bezoekers en om 22.00 uur dicht het culturele programma in evenwicht te houden. Maar wie ons een beetje kent, weet. we knokken door!”

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


 

Meeste reacties