<p>Henk Letschert schreef na zijn pensioen het boek over twee eeuwen Duitse Europapolitiek Foto: Sandra Zeilstra</p>

Henk Letschert schreef na zijn pensioen het boek over twee eeuwen Duitse Europapolitiek Foto: Sandra Zeilstra

(Foto: Sandra Zeilstra)

‘Duitsland zit gevangen in de eigen geschiedenis’

Gouwenaar Henk Letschert zette zich een groot deel van zijn werkzame leven in voor de Europese integratie. Eenmaal met pensioen nam hij de tijd voor het schrijven van een boek: Twee eeuwen Duitse Europapolitiek. Op 4 oktober vindt de presentatie ervan plaats bij Boekhandel Verkaaik (14 uur) en Grand Café Central (16 uur).

Gouda - Dat Henk Letschert uiteindelijk een boek zou schrijven over Duitsland viel misschien wel te verwachten, zijn familiegeschiedenis is namelijk vervlochten met het land. “Mijn vader vocht voor de vrijheid van Nederland, terwijl mijn Duitse schoonmoeder moest vluchten voor de Russen en mijn schoonvader in een Duits gevangenkamp heeft gezeten.” Henk zag hoe de Tweede Wereldoorlog aan beide kanten groot leed veroorzaakte bij betrokkenen en wilde er meer over weten. Niet alleen over de oorlog, maar vooral ook wat er aan vooraf was gegaan. Dat viel nog niet mee. “Er zijn duizenden boeken volgeschreven over de Duitse geschiedenis en zijn hoofdrolspelers. Iedere vraag die ik beantwoordde leidde weer tot een volgende vraag.”

Uiteindelijk bracht het spoor hem 200 jaar terug, naar de tijd dat Napoleon nog de grote man was in Europa. Hij leerde hoe de verschillende delen van de geschiedenis nauw met elkaar samenhangen. Hij ontdekte bovendien dat er nog geen boek bestond waarin die samenhang op compacte wijze was beschreven. “Dus dacht ik, dan moet ik er maar zelf voor zorgen dat zo’n boek er komt.” Henk’s fascinatie met Duitsland nam tijdens het schrijven alleen maar toe. “Het land wordt al sinds tijd van Napoleon met argusogen bekeken. Het is een prachtig land, maar lijkt gevangen te zitten in de eigen geschiedenis.” In zijn boek belicht Henk niet alleen de feitelijke gebeurtenissen, maar laat hij ook ruimte voor persoonlijke verhalen van de betrokkenen. “De geschiedenis gaat altijd over mensen. Hoe mensen de verschillende periodes hebben beleefd.” Henk heeft met zijn boek een duidelijk doel voor ogen. “Ik hoop dat mijn boek mensen bewust maakt hoeveel Duitsland vandaag de dag nog betekent voor ons en dat het bijdraagt aan meer begrip.” Zeker voor Gouwenaars is dat begrip relevant. “Gouda heeft niet voor niets een vriendschapsband met het Duitse Solingen. Wellicht dat mijn boek die banden een nieuwe impuls kan geven.” De presentatie van het boek is op het 30-jarig jubileum van de Duitse hereniging.

Presentatie

De boekpresentatie vindt op 4 oktober plaats bij Boekhandel Verkaaik (14 uur) en Grand Café Central (16 uur). Op 17 oktober signeert Henk zijn boeken bij Verkaaik (van 14.00 - 16.00)  Aanmelden voor de activiteiten kan op www.duitslandineuropa.eu

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


 

Meeste reacties