Werken met dieren is leuk, rustgevend en nuttig.
Werken met dieren is leuk, rustgevend en nuttig. (Foto: )

Gezellig klussen op de Kinderboerderij

Op 4 oktober is het Dierendag. Een dag dat we onze lieve poes of trouwe viervoeter eens lekker verwennen, maar ook een dag waarop dierenwelzijn in het algemeen centraal staat. De kinderboerderij Dierenweide Goverwelle zit in zware tijden. Er zijn te weinig vrijwilligers, waardoor het voor de mensen die er werken haast onmogelijk is om alles bij te houden. Onze verslaggeefster Ellen Dekkers liep een middagje mee op de Dierenweide om te kijken of het echt zo leuk werk is als men zegt.

Gouda - De Dierenweide die al vanaf 1996 bestaat, draait volledig op vrijwilligers. Naast de nood voor vrijwilligers komen er ook twee bestuursfuncties vrij, die van voorzitter/ster en het secretariaat, die de stichting graag ziet verjongen. Het openhouden van de dierenweide staat in gevaar en daarom zoekt de kinderboerderij met spoed nieuwe vrijwilligers uit de wijk Goverwelle. Afgelopen vrijdag kwam ik een dagje meelopen om verslag te doen over de huidige situatie.

Blaten

Toen ik afgelopen vrijdagmiddag kwam aangefietst bij de Dierenweide in Goverwelle was het een drukte van jewelste. Een schapenjong was te oud geworden voor de melk van zijn moeder en de twee moesten gescheiden worden. Dit proces ging onder leiding van Yvonne en Lydia en na een paar pogingen was het gelukt. Moeder en jong zaten in aparte weides, maar zaten nog wel een tijd naar elkaar te blaten. "Dat is het leuke van hier werken", vertelt Yvonne. "Er is veel variatie in de taken. De ene keer loopt alles volgens plan en heb je tijd om een langharige cavia te knippen en een andere keer moet er wat gerepareerd worden of heb je het druk met een jong en zijn moeder uit elkaar te halen."

Band met dieren

Dat zo'n leuke en gezellige plek een tekort had aan vrijwilligers vond ik erg vreemd. Niet alleen was het werk sportief en gezond, ook was het ontzettend sociaal en kon je een goede band opbouwen met de dieren. Yvonne vertelde me dat mensen vaak het gevoel hadden dat de drempel om bij de weide te werken veel hoger ligt dan dat het daadwerkelijk ligt. "Mensen hebben bij dit soort werk al snel het gevoel alsof het een opleiding vereist of in ieder geval iets van verstand van dieren. In werkelijkheid is dat helemaal niet zo. Je wordt hier goed ingewerkt en het contact met de dieren verloopt hier vrijwel altijd gemakkelijk. In feite kan iedereen die het leuk lijkt en tijd heeft vrijwilliger worden."

Na de inwerkperiode wordt van de vrijwilligers verwacht dat zij zelfstandig kunnen werken. Het verzorgen van de dieren, verblijven schoonmaken, bezoekers te woord staan zijn een paar taken. Yvonne: "Niet alleen het onderlinge contact tussen de vrijwilligers is leuk hier, maar wij zijn ook een sociaal middelpunt binnen de wijk. Wij zien dikwijls dat leerlingen van scholen hier helemaal opbloeien en ook voor de oudere bewoners van de Irishof is het een ontzettend leuk uitje om zo nu en dan hiernaartoe te kunnen."

Aanmelden

Ik kan me goed voorstellen dat het ontbreken van de Dierenweide een enorm gemis in de wijk zou zijn. Zo ver hoeft het gelukkig niet te komen. Als genoeg mensen zich geroepen voelen om zich in te zetten voor het behoud van de kinderboerderij, kan deze mooie plek gewoon blijven bestaan. Als u in Goverwelle woont en zich geroepen voelt kunt u bellen naar 06-26402691 of mailen naar info@dierenweidegoverwelle.nl. Voor meer informatie kunt u de site van de Dierenweide bezoeken.

dierenweidegoverwelle.nl

Door Ellen Dekkers

vrijwilligers zijn er voor de dieren en de bezoekers

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


 

Meeste reacties