Foto: Getty Images
Aangeboden door Spoor6

Verslaafd aan alcohol

De coronacrisis heeft zonder meer invloed op ons alcoholgebruik. Veel mensen ervaren toegenomen stress, angst, verveling en onzekerheid. Deze emoties betekenen doorgaans weinig goeds voor mensen met een verslavingsprobleem of -verleden.

Alcohol roept de illusie op dat het werkt als een medicijn. Naarmate iemand meer drinkt, wordt het lichaam minder vatbaar voor de effecten ervan. Na verloop van langduriger gebruik verwacht het lichaam de aanwezigheid van alcohol. Dit leidt tot het zogeheten alcohol-ontwenningssyndroom.

Wanneer heb je een alcoholprobleem?

Je drinkt al teveel alcohol als je meer dan één tot twee glazen alcohol per dag drinkt en minder dan twee dagen in de week geen alcohol drinkt. Dat betekent overigens niet dat er dan direct sprake is van een drankprobleem of alcoholverslaving. Het wordt een probleem wanneer je vaak drinkt om stress of depressieve gevoelens tegen te gaan. Dat kan ertoe leiden dat je bepaalde verantwoordelijkheden verwaarloost, of te grote risico’s neemt zoals rijden onder invloed. Ook schuldgevoelens of spijt achteraf duiden op problematisch drinkgedrag. Het is belangrijk om deze signalen tijdig te herkennen, omdat ze kunnen leiden tot alcoholverslaving. En verslaving leidt altijd tot problemen en sociale en psychische schade.

Wat zijn de gevolgen?

Diverse gezondheidsadviseurs vergelijken alcohol met vergif. Als we kijken naar wat alcohol doet met ons lichaam is dat niet eens zo’n verkeerde typering. Zo is er voor zware drinkers een verhoogd risico op mond- en keelkanker. Langdurig en overmatig gebruik van alcohol tast het slijmvlies van de maag aan, wat tot een maagzweer kan leiden. Lage bloeddruk, snelle daling van de lichaamstemperatuur, leverbeschadiging en hersenkrimp zijn andere gevolgen van alcoholisme. Daarnaast maakt drank ook in de persoonlijke sfeer meer kapot dan je lief is. Wanneer een drankprobleem de overhand krijgt, kan het relaties ontwrichten. Iemands leven kan uiteindelijk in een neerwaartse spiraal geraken. 

Wat kan je ertegen doen?

Een bekend fenomeen onder alcoholisten is ontkenning. Ten eerste wordt de verslaving ontkend en ten tweede houden alcoholisten hardnekkig vol dat ze ieder moment op eigen kracht ermee kunnen stoppen. De eerste en belangrijkste stap is toegeven dat er een probleem is dat jou boven het hoofd is gegroeid. De volgende stap is hulp zoeken. Herstellen van een alcoholverslaving lukt je namelijk niet alleen. Bovendien kan plotseling stoppen erg gevaarlijk zijn. De behandelingen op maat van afkickkliniek Spoor6 bieden de benodigde hulp. In een sfeervolle en veilige omgeving begeleiden professionals jou op weg naar blijvend herstel. Je staat er niet alleen voor!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


 

Meeste reacties