<p>Gerard Verborg met zijn trouwe levensgezel Rietje tonen de foto van de opening van het Nationaal Ambachtenmuseum Verborg, waarop ze zo trots zijn. Foto: Marianka Peters</p>

Gerard Verborg met zijn trouwe levensgezel Rietje tonen de foto van de opening van het Nationaal Ambachtenmuseum Verborg, waarop ze zo trots zijn. Foto: Marianka Peters

(Foto: )

Op bezoek bij...........’0ndergewaardeerd vak is nu onbetaalbaar geworden’

Gerard Verborg, ambachtsman pur sang, ooit ten onrechte verstoten en verguisd, voelt zich gerehabiliteerd nu hij deel uitmaakt van de tentoonstelling die tot het eind van dit jaar in het Koetshuis van Bisdom van Vliet te zien is. In de expositie zijn twee grote panelen besteed aan het Ambachtenmuseum Verborg dat ooit in het Koetshuis was gevestigd 

Door Marianka Peters

Haastrecht - “Eindelijk erkenning,” zegt Gerard Verborg (83) geëmotioneerd. De krasse Verborg zit op zijn praatstoel als hij over het Ambachtenmuseum en zijn werk als muntmeester en -ontwerper spreekt. Vermeldenswaardig is de oude muntenpers die Verborg kocht, waarmee hij gelegenheidsmunten ging slaan. Vele bedrijven en organisaties wisten hem al snel te vinden wanneer een bijzonder penning gewenst was. Het ontwerp daarvoor maakte Gerard vaak zelf en van vrijwel alle opdrachten is een exemplaar bewaard gebleven in een dikke muntenmap. Hoeveel munten hij heeft ontworpen en geslagen weet hij zo niet, maar het moeten er honderden zijn geweest, als je de albums met ontwerpen, munten en de vele dankbetuigingen doorneemt. Er komt werkelijk geen eind aan.

Daarnaast heeft hij zich zijn hele leven ingezet voor de waardering van de ambachtsman en zijn gereedschap. Verborg was in zijn werkzame leven houtbewerker en heeft vele monumentale panden gerestaureerd. “Als je niets anders kunt, word je maar timmerman of metselaar, werd er vaak gezegd. Deze mensen werden weggezet als minderwaardig ten opzichte van de mensen die naar de havo of vwo gingen. Het werk dat ondergewaardeerd werd, is nu onbetaalbaar geworden.” vertelt Verborg, wiens vasthoudendheid niet door iedereen werd gewaardeerd.

Op jonge leeftijd werd Verborg al gegrepen door de schoonheid van de historische, ambachtelijke gereedschappen nadat hij op een markt een fraaie oude waterpas kocht. Dat leidde tot een verzameling die uitgroeide tot meer dan 3000 stuks. Het huis lag er tot aan de nok toe vol mee. Tijd dus om te zoeken naar een expositieruimte. En zo kon het gebeuren dat in april 1977 in het voormalige koetshuis naast het museum Bisdom van Vliet het Ambachtsmuseum Verborg werd geopend door niemand minder dan Prins Claus. Verborg zag zijn collectie en het voortbestaan voor de toekomst gezekerd.

Uiterst pijnlijk was het dan ook voor Verborg dat het toenmalige bestuur van het museum Bisdom van Vliet daar anders over dacht, en na jaren besloot dat het museum na ruim 20 jaar haar deuren, vanwege verminderde publieke belangstelling, moest sluiten. Een aantal rechtszaken volgde, maar ondanks dat Verborg in het gelijk werd gesteld, voelde het voor hem anders. “Het Ambachtenmuseum werd geopend door Prins Claus en als je dan een foto van de opening in de vuilcontainer ziet liggen, doet dat heel erg pijn.” Zijn trouwe levensgezel Rietje heeft de foto opgelapt en nu prijkt de foto in huize Verborg. De sluiting van het Ambachtenmuseum is inmiddels 22 jaar geleden, maar voor Verborg voelt het nog als de dag van gisteren. “Ik heb drie boeken geschreven over behoud van het vakmanschap, Daarnaast ben ik 15 jaar voorzitter geweest van Open Monumentendag in Haastrecht.”

Verborg heeft dus zijn sporen wel verdiend. “Na het eerste bericht over de tentoonstelling in de Goudse Post kreeg ik al veel positieve reacties. De mensen zeggen: Gerard, eindelijk krijg je de waardering voor je jarenlange strijd. Dat ik dit nog mee mag maken, dat doet me wel wat.”

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


 

Meeste reacties