Foto: Remco Gielen

Schouwburg 'gered'

Zo, het statement is gemaakt. Alle politieke partijen, inclusief de SGP, zijn het erover eens dat de Goudse schouwburg niet failliet mag gaan en hoe dan ook moet worden behouden. Dit betekent niet dat het management van de schouwburg achteroverleunend in een luie stoel als Dagobert Duck alle subsidiegelden kan opsoeperen. Integendeel, het reilen en zeilen van het cultuurpaleis zal de komende jaren kritisch gevolgd worden. Bovendien wordt er van het management ook wel wat verwacht en dat mag dan ook wel, vind ik.

Zo moet het management ook op zoek naar extra inkomsten. Voordat hiervoor weer een duur adviesbureau wordt ingehuurd, kun je toch zelf wel bedenken wat zou werken en wat niet. Daarvoor hoef je geen Einstein te zijn. Ik vond het idee van GoPo wel interessant van een reclameblok voorafgaand aan iedere voorstelling. Het is misschien 'not done' om met reclameboodschappen te smijten in een chique schouwburg, maar hé, je moet toch wat en het levert geld op. Dus moeten ze daar maar overheen stappen. Laten we hopen dat ze dit idee oppikken aan de Boelekade.

Niemand weet hoelang de crisis nog duurt en voordat de schouwburg een bodemloze put wordt, moet je creatief op zoek gaan naar oplossingen. Zo zie ik wel wat in het toelaten van meer bezoekers bij voorstellingen, mits zij een mondkapje dragen. Dus in plaats van de huidige 25 procent naar een zaalbezetting van 50 procent, zoals de Raad voor Cultuur voorstelt aan minister Van Engelshoven. Ik zeg: Doen! Er komt een extra steunpakket voor de gesubsideerde cultuursector en dat is eigenlijk oneerlijk tegenover al die ongesubsidieerde instellingen, die zonder subsidie en op eigen kracht het hoofd boven water moeten zien te houden. Eigenlijk zou dit steunpakket eerlijk moeten worden verdeeld, zodat de ongesubsidieerde instellingen ook een steuntje in de rug krijgen.

Marianka Peters

Column FF Tussendoor

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


 

Meeste reacties