Afbeelding
Foto: Marianka Peters

Dodenherdenking nieuwe stijl

Algemeen 714 keer gelezen

GOUDA - Slechts één stille tocht, een korte herdenking  in de Sint Jan en een persoonlijke speech van burgemeester Pieter Verhoeve. De  Dodenherdenking nieuwe stijl kan nu al als een blijvertje worden beschouwd.

Nadat de leden van het bestuur van de Stichting 4 en 5 Mei Gouda in oktober vorig jaar hun functies hebben neergelegd,  kwam de organisatie van met name de Dodenherdenking op 4 mei weer in handen van de gemeente. Eerder had burgemeester Pieter Verhoeve al aangegeven open te staan voor een ‘toekomstige stadsbrede invulling van de herdenking op 4 mei’. En dat is gelukt.

Mannenkoor Gouda’s Liedertafel had weer een prominente rol tijdens de herdenking, zowel in de Sint Jan als op de Markt. De cast van de voorstelling ‘Overleven is herinneren’ die vorige week in de Goudse schouwburg te zien was, zong het treffende parachutistenlied.

Hans Suys memoreerde aan de namenlijst van gesneuvelde en vermoorde Gouwenaars. die sinds 2012 geactualiseerd is. Op de eerste lijst stonden er zo’n  146 namen, na tien jaar intensief onderzoek blijkt het aantal  de 500 ver te overtreffen. De twee nieuwe panelen zijn definitief geplaatst onder het oorlogsmonument op het stadhuis en werden even voor 20.00 uur onthuld.

Voor het eerst sinds jaren, sprak burgemeester Pieter Verhoeve zelf op de markt. Hij memoreerde het bombardement op het treinstation van Gouda. maar ook de rol van zijn voorganger James tijdens de WOII. Ook ging hij kort in op de oorlog in Oekraine en op de vluchtelingen in onze stad. Daarna legde hij, samen met zijn collega Kurzberg uit de zusterstad Solingen de eerste krans.

Marianka Peters

Redactiecoördinator Het Kontakt - Goudse Post

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Meerdere woningen ontruimd na brand in afvalcontainer, politie gaat uit van brandstichting 112 22 uur geleden
Kunstenaars Saskia Vergunst en Henk Veldhuizen nemen met de expositie 'Vrij Verrassend' de bezoeker mee in hun kijk op de wereld.
Expositie 'Vrij Verrassend' bij Firma van Drie Nieuws gisteren
Cultuurhuis Garenspinnerij viert op vrijdag 6 en zaterdag 6 april haar 10-jarig jubileum met het spektakel GOUD!
Cultuurhuis Garenspinnerij viert 10-jarig jubileum met het spektakel GOUD! Nieuws 27 mrt, 17:14