Afbeelding
Foto: Aangeleverd
ingezonden mededeling

Een siermuurtje maken in de tuin met steenlijm

Algemeen 986 keer gelezen

Steenlijm kan een ideaal product zijn om buitenelementen met elkaar te verlijmen. Denk dan aan steen op steen, voor het maken van bloembakken, een (sier) tuinmuurtje of verhoogde borders. 

Geen gedoe meer met metselmortel aanmaken en metselen, maar gewoon met steenlijm aan de slag.

Is metselen beter dan steenlijm?
Voor het maken van een bloembak of tuinmuurtje heb je de keuze tussen metselen of verlijmen. Voor het metselen heb je niet alleen metselmortel nodig en andere specifieke materialen, het vergt ook een bepaalde vaardigheid. Werken met steenlijm is dan niet alleen makkelijker, als net zo goed.

Wel is metselen de betere keuze als de voeg belangrijk is, het om grote oppervlaktes gaat en wanneer er aangesloten wordt op een bestaande (buiten)muur. Vaak werk je dan ook met gevelstenen.

Voor simpel werk, zoals een bloembak of decoratief tuinmuurtje is werken met steenlijm voldoende. Plus het is een stuk sneller en eenvoudiger.

Welke steenlijm heb ik nodig?
De markt staat vol met diverse soorten steenlijm. Belangrijk is allereerst dat de lijm geschikt is voor buiten en het geschikt is voor (sterke) steen op steen verlijmingen. Daarnaast is er de keuze uit patronen die kant-en-klare zijn tot aan steenlijm op mortelbasis. Zo is steenlijm poeder een droge mortel op basis van cement waarbij nog enkel water dient toegevoegd te worden. Het voordeel van deze mortel steenlijm is dat het zowel gebruikt kan worden als lijm en als voeg.

De kant-en-klare patronen zijn ideaal voor kleiner werk. Ze zijn snel toe te passen en hebben een kortere uithardingstijd.

Het gebruik van steenlijm
Voor het verlijmen van een tuin muur wordt voornamelijk steenlijm poeder toegepast. Met een emmer van 15kg dient +/- 3liter water toegevoegd te worden voor het maken van de mortel. Dit is voldoende voor 3 à 5m2, afhankelijk uiteraard van het type steen, laagdikte en metselverband.

Na het mengen van de mortel kan de steenlijm met een troffel op de steen worden aangebracht en eventueel afstrijken met een lijmkam. Indien gewenst kan mortel ook op de kopse kant van de steen worden aangebracht voor een dichte stootvoeg.

Tijdens het aandrukken van de stenen is het belangrijk dat er niet te veel lijm via de voeg uitloopt. Te veel aangebrachte mortel die aan de zichtzijde uitpuilt laten aanstijven en na +/- 45 minuten met een voegspijker uitkrabben.

Voor extra stevigheid is het mogelijk om de achterzijde van het muurtje (mits geen zichtzijde) nog een dunne filmlaag van de steenlijm poeder aan te brengen.

En voor je het weet is je tuinmuurtje verlijmd en klaar!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden