Pascal van Norden draait warm waar anderen afhaken.
Pascal van Norden draait warm waar anderen afhaken. Foto: pr

Eeuwige drang naar avontuur

Sport 344 keer gelezen

GOUDA • De een gaat voetballen, een ander kiest voor korfbal, judo, waterpolo, hockey of een andere sport. Maar er zijn ook die hards die meerdere sporten tegelijk beoefenen. Vandaag het verhaal van Pascal van Norden: bokser, ultrarunner en trailrunner. En man met een missie. Namelijk, zichzelf steeds weer uitdagen en tegelijk genieten van het hardlopen in de natuur. 

Gouwenaar Pascal van Norden (49) begon op zijn vijftiende met boksen bij de Goudse Boks Vereniging. Toen hij 23 jaar was, is hij wedstrijden gaan boksen in de A-klasse en nam hij deel aan Nederlandse kampioenschappen en buitenlandse toernooien. Regelmatig was hij op Papendal te vinden bij de trainingen van de toenmalige A-selectie van de Nederlandse Boksbond.

“Ik ben altijd een trainingsbeest geweest, maar niet de killer om een professionele bokscarrière te starten”, aldus Van Norden. Hoewel hij geen wedstrijden meer bokst, traint hij nog wel en probeert hij met veel plezier en enthousiasme het boksen over te brengen bij een groep sportievelingen van de Goudse Boks Vereniging. Het bloed kruipt bij de gedreven Pascal van Norden nu eenmaal waar het niet gaan kan.

Stadionloop was het begin

Waar haalt een bokser de liefde voor hardlopen vandaan, is een logische vraag in het geval van Pascal van Norden. Want eerlijk is eerlijk, boksen vraagt weliswaar voetenwerk, maar niet voor de lange afstand. De verklaring is simpel. “Bij het boksen was het hardlopen een training om het duurvermogen te vergroten”, zegt hij.

“Op mijn werk waren er een aantal fanatieke hardlopers die mij motiveerden om naar een hardloopwedstrijd te gaan. Mijn eerste wedstrijd was de Stadionloop met start en finish in de Kuip in 1996. Dat was een leuke ervaring. Het hardlopen werd toen al snel serieuzer, zeker in de ‘off season’ periodes van het boksen. Vooral de 10 kilometer lag me goed, daar kwam ik al vrij snel achter. In de regio deed ik mee met het team van AV Gouda aan de maandelijkse ZuiderSter Loop. Dat ging me goed af.”

‘Bergwedstrijden zijn de mooiste’

Ondanks het feit dat hardlopen toen nog onderschikt was aan het boksen, stelde Van Norden zichzelf na een paar jaar ‘korte tochtjes’ toch als doel om de halve marathon te lopen. Na de geboorte van zijn zoon Timo in 2003 stopte hij met het boksen van wedstrijden en kwam de focus helemaal te liggen op het hardlopen. Het volgende doel in het leven van de bijzonder sportieve Gouwenaar was het volbrengen van de marathon. Hij bleek talent te hebben voor de langere en zwaardere wedstrijden.

“Ik denk dat ik door het boksen geleerd heb af te zien. Daar heb ik altijd heel veel aan gehad. De mooiste wedstrijden vind ik de bergwedstrijden, de trails. Daarbij moet urenlang over bergpaadjes omhoog en omlaag gelopen worden. Ik vind dat een echt avontuur, zo met een rugzakje met materialen door ruig terrein bewegen. Heel bijzonder is de Scenic Trail in Zwitserland. Het is een race over 120 kilometer. Midden in de nacht starten en om 18.30 uur finishen...”

Gevarieerd trainingsschema

Grote successen bleven niet uit. In 2015, 2016 en 2017 werd Pascal Nederlands kampioen bij de NK 100 kilometer in Winschoten. Hij staat in de top 10 van Nederlandse toptijden. Zijn grootste internationale succes behaalde hij in 2013 tijdens het WK Trail in Snowdonia, een bergachtig gebied in Wales.

Van Norden eindigde toen in een sterk deelnemersveld op een fraaie vijftiende plaats. Nog voor Erik Clavery, de Franse wereldkampioen van 2011. Het komt hem allemaal niet aanwaaien. Pascal van Norden: “In de loop der jaren heb ik een stevig gevarieerd trainingsschema opgebouwd. Meestal train ik vijf tot zes dagen per week. Verder doe ik nog twee bokstrainingen en zondag een duurtraining op de racefiets.”

Duurloop in de pauze

In de loop van de jaren is het hardlopen voor Pascal een deel van zijn dagelijkse routine geworden. Hij werkt 40 uur per week bij Croda als plantmanager/bevelvoerder brandweer (industrie). Voordat zijn werkdag begint, loopt hij met zijn hond Siem en trainingsmaat Martijn op de Geluidswal of in het Goudse Hout 10 kilometer. In de lunchtijd met een aantal collega’s in de polder een duurloop. Daarna douchen en weer aan het werk.

De avonden reserveert hij voor zijn gezin. Toen het in coronatijd allemaal wat lastiger was, heeft Van Norden toch niet stil gezeten. “In de coronaperiode waren er geen wedstrijden. Ik heb deze periode benut om te herstellen van een stevige blessure aan mijn linker achillespees die ik voor corona had opgelopen. Ik ben nu bezig om de intensiteit weer op te voeren. Aan de Marathon van Rotterdam in oktober heb ik een goed gevoel overgehouden.”

Lijf moet weer honderd procent worden

Ook het volgende doel liegt er niet om: de Zestig van Texel op 27 maart. En als het weer gaat zoals hij hoopt dat het gaat durft hij verder te kijken, bijvoorbeeld naar het NK Marathon in de M50 categorie.

“Aan het NK 100 kilometer in Winschoten durf ik nog niet te denken, maar als de Zestig van Texel soepel verloopt zou het toch moeten kunnen. Het liefst wil ik ook weer een mooie buitenlandse bergtrail op mijn bucketlist zetten. Maar dan moet mijn lijf weer honderd procent in orde zijn, dat is bij zulke wedstrijden een absolute voorwaarde.”

Pascal van Norden hoopt dit jaar zijn vijftigste verjaardag te vieren. Dat is een hele leeftijd voor iemand die zoveel van zijn lichaam vraagt. Op de vraag hoe lang hij nog denkt door te gaan, volgt een resoluut antwoord: “Ik ga nog jaren door. Ik denk er niet aan om te stoppen want ik vind dit nog veel te leuk om te doen. Wel merk ik dat de ambitie tot het neerzetten van tijden minder groot is geworden. Maar de drang naar avontuur blijft altijd in me zitten.”

Marianka Peters

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden