Ron Harms. Foto: Marianka Peters
Ron Harms. Foto: Marianka Peters

In memoriam: Ron Harms (88)

Algemeen 366 keer gelezen

Door Marianka Peters

Gouda - Daags voor Kerst is Gouwenaar Ron Harms overleden. Harms is 88 jaar geworden. PvdA’er Harms was politiek actief in buurgemeente Waddinxveen van 1969-1972. Van 1975 tot en met 1990 was hij wethouder van de gemeente Gouda. Maar Harms zal vooral herinnerd worden als de wethouder van het Gat van Bloemendaal.

Hij was nog maar net in functie als wethouder of de eerste verhalen kwamen naar buiten over enorme tekorten die dreigden op de nieuwbouwwijk Bloemendaal, een moerassig stuk veengrond dat door een grenscorrrectie met Waddinxveen was verkregen. Niemand vroeg zich in die tijd af of het bouwen van een woonwijk in dit gebied financieel wel haalbaar was. De slappe bodem eiste zijn tol, de bouwkosten rezen de pan uit en Gouda stevende af op een miljoenenstrop, dat de 60 miljoen wel eens zou kunnen overschrijden. De totale uitgaven voor Bloemendaal werden becijferd op 317 miljoen gulden, de inkomsten op 205 miljoen. Zo ontstond een gat van 112 miljoen gulden. Na strenge bezuinigingen kon het tekort terug gebracht worden naar 50 à 60 miljoen gulden. Jaren later kon Harms relativerend en met de nodige humor terugblikken op deze periode.

In 1990 keerde Harms de politiek de rug toe. Hij werd benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau en was Ereburger van Gouda. De crematieplechtigheid vindt in besloten kring plaats.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Sandra (l) en Inger bij de bekende geitenpiramide.
Kinderboerderij bestaat 50 jaar en viert jubileumjaar: 'Voor veel mensen is hier een plek' Nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
Drie verdachten aangehouden in Gouda na melding vuurwapen Nieuws 23 uur geleden
Gouda heft de 29 overnachtingsplekken voor campers op Klein Amerika op.
Ruim honderd extra parkeerplekken op Klein Amerika, 29 camperplaatsen verdwijnen Nieuws gisteren