• Een voorbeeld van hoe een ring eruit zou zien.
• Een voorbeeld van hoe een ring eruit zou zien. Foto: Aangeleverd

PvdA wil doneerring voor plastic flesjes

Algemeen 879 keer gelezen

GOUDA • PET-flesjes en blikjes plaatsen in een stalen ring rondom vuilnisbakken, zodat anderen ze kunnen verzamelen. Dat is het idee achter het sociaal project “Every Bottle Helps”, dat in Duitsland loopt. De PvdA ziet zo’n pilot ook graag uitgerold worden in Gouda.

Vanaf 1 juli 2021 wordt statiegeld geheven op kleine PET-flessen en 1 april 2023 zal statiegeld worden geheven op blikjes. Niet iedere gebruiker zal zijn flesje of blikje in Gouda bij zich willen houden en het gevaar bestaat dat flesjes en blikjes in de vuilnisbak verdwijnen, dit terwijl deze flesjes en blikjes geld waard zijn.

Het mes snijdt voor de partij aan twee kanten. “Milieutechnisch is dit natuurlijk een goede oplossing,” zegt Max de Groot, fractievoorzitter van de PvdA. “Maar je ziet ook mensen in prullenbakken zoeken naar iets dat geld waard is. Dat is vernederend. Het lijkt ons mooi om het op deze manier te organiseren.”

Duurzame voorloper
In Duitsland loopt het project in meer dan 100 gemeenten. “Daar zijn ze heel tevreden,” zegt de Groot. “Er wordt een ring rondom vuilnisbakken geplaatst waar mensen hun statiegeldflesjes in kunnen zetten zodat anderen ze kunnen verzamelen.” Een afgeleide van dit concept, genaamd: “de DoneerRing” ., wordt in Nederland als pilot ontwikkeld. Inmiddels hebben al bijna 10 gemeentes de doneerringen geplaatst. Om nog meer steden de kans te geven een duurzame en sociale voorloper te worden, worden er in januari 2023 samen met Statiegeld Nederland 8 startpakketten met elk 8 gratis DoneerRingen weggegeven.

Als Gouda voor deze pilot in aanmerking wil komen is het van belang op zeer korte termijn belangstelling kenbaar te maken via Doneerring, laat de Groot weten. Hij vraagt dan ook aan het college of deze bereid is om als Gouda aan de pilot deel te nemen. 

Wil je meer weten over de doneerring? Klik dan hier


Hester Hage

Hester Hage is journalist (en redactiecoördinator) van Het Kontakt - Goudse Post

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app