Schepen in de Museumhaven
Schepen in de Museumhaven

Zorgen om uitwerpselen en andere lozingen in de Museumhaven

Algemeen 995 keer gelezen

GOUDA • Drijvende fecaliën, wasmiddelresten en toiletpapier, dat is wat omwoners en bezoekers deze zomer zagen aan de oppervlakte van het water in de binnenhaven. Bezoekers storen zich al langer aan de omstandigheden in de Museumhaven, die worden veroorzaakt doordat de schepen niet op de riolering aangesloten zijn. De PvdA vindt de situatie onhoudbaar en is van plan om een voorstel te doen om de schepen op de riolering aan te sluiten.

De binnenhaven was tijdens de warme zomerdagen vooral voor kinderen en jongeren een aantrekkelijke plek om te zwemmen. Bezorgde toeschouwers stuurden foto’s naar de PvdA. “Die mensen maakten zich terecht zorgen. Zij zien daar van alles drijven en vervolgens zien ze mensen zwemmen,” zegt Max de Groot, fractievoorzitter van de PvdA daarover. Daarover stelde de PvdA vragen aan het college.

Negatief zwemadvies
Het college stelt dat de situatie onwenselijk is, maar er op dit moment geen mogelijkheden zijn om dit te veranderen. “De eigenaren van deze schepen moeten mee willen werken door aanpassingen aan hun schip te maken en dat is wettelijk niet afdwingbaar. Ook moet de gemeente een rioolleidingsysteem aanleggen zodat het schip kan worden aangesloten,” reageert het college. Wel zegt het college in gesprek te gaat met het Hoogheemraadschap over de mogelijkheden tot handhaving op deze ongewenste lozingen en te verzoeken voor een negatief zwemadvies.

Bordje met waarschuwing
“Ik ben blij dat het probleem eindelijk serieus genomen wordt,” zegt Max de Groot. “Dit was 750 jaar geleden misschien acceptabel, maar we leven in 2022.” Het contact met het Hoogheemraadschap is voor de PvdA niet voldoende. “Wat ik nog mis is het neerzetten van een bordje met daarop een waarschuwing over de risico’s die het zwemmen met zich meebrengt.” Hij wijst op de waarschuwingen die worden geplaatst bij de aanwezigheid van blauwalg. “Dan staan er ook borden die waarschuwen. Het voor kinderen heel verleidelijk om even in het water van de binnenhaven te springen, zonder te weten welke risico’s je loopt.”

Aansluiting op riolering
In 2023 wordt het nieuwe Gemeenlijk Rioleringsplan opgesteld. De PvdA zal de raad voorstellen om de schepen te laten aansluiten op de riolering. De groot: “Dat is stap één. Eerst moeten we besluiten dat we dit als gemeente willen. Daarna moeten we op een zorgvuldige manier kijken hoe het kan worden opgelost.”

Hester Hage

Hester Hage is journalist (en redactiecoördinator) van Het Kontakt - Goudse Post

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Gerrit Schinkel schrijft wekelijks een sportcolumn voor het Kontakt - Goudse Post.
Column: Krokusvakantie Nieuws 19 feb, 15:15
• Voor Theater na de Dam zoeken de organisaties verhalen en jongeren.
De Goudse Schouwburg en Jeugdtheaterhuis Gouda zoeken Goudse spelers en Tweede Wereldoorlog-verhalen Nieuws 19 feb, 10:54
• Ella Kreuzen (24) voerde het nagesprek van de voorstelling 'Mensen Zoals Jij'.
Goudse jongere Ella Kreuzen (24) getraind tot gespreksleider in de Goudse Schouwburg Nieuws 19 feb, 10:15