Afbeelding
Foto:

Voorstelling Stadsrechten? Nou ende... in Willem Vroesepark

zaterdag 3 september 2022 12:00 tot zondag 4 september 15:30

12:00, Gouda, Willem Vroesenpark. Dit jaar vieren we 750 jaar Gouda uitgebreid, maar wat weten we er van? Wat betekende het voor de poorters om stadsrechten te hebben? In een kort en satirisch theaterspel Stadsrechten? Nou ende... van de Goudse Margrethe van Beelen komt het publiek alles te weten over het jaar 1272, toen ridder van Cats voor het gebied Gouda de stadsrechten kreeg van Graaf Floris de Vijfde. 

Het is 1272 en de stadsomroeper probeert het document van Graaf Floris voor te lezen. De bevolking, gespeeld en gezongen door Goudse amateurspelers, is kritisch over de teksten in het document die op de - zelfs ontbrekende- stadsrechten van Leiden zijn gebaseerd en niet bepaald gunstig zijn voor het gewone volk. Men is niet onder de indruk en laat duidelijk van zich horen. Een hilarisch, vrijgevochten en historisch goed onderbouwd middeleeuws theater. Vrijheid en bier blijken belangrijker dan de ontheffing van het moeten betalen van tol.

De toegang is gratis. Stadsrechten? Nou ende... is te zien in het Willem Vroesenpark op zaterdag 3 en zondag 4 september telkens om 12.00, 13.30 en 15.00 uur. Zie ook muziektheatergoedwerk.nl