Vragen over gebruik kunstmatige intelligentie

gouda • PvdA en CDA hebben het college gevraagd of AI (Kunstmatige intelligentie) door de gemeente wordt gebruikt. Als dat zo is, willen de fracties weten in welke vorm en voor welke toepassingen.  

'Omdat AI een steeds grotere vlucht neemt en banken, verzekeraars en zorginstellingen aangekondigd hebben er gebruik van te maken of zullen maken, vinden wij het van belang om over gebruik van AI door onze gemeente duidelijkheid te krijgen', licht Max de Groot, fractievoorzitter PvdA Gouda, toe. 

Bij gebruik van AI moet er goed gekeken moet worden of en hoe dit op verantwoorde wijze ingezet kan worden binnen de gemeente, stellen de partijen. Ook wijzen ze erop dat er aan het gebruik van AI ook risico’s verbonden zijn. Van het college vragen zij dan ook welke stappen er gezet moeten en kunnen worden om de risico’s bij gebruik van AI binnen het gemeentelijk apparaat zoveel mogelijk te verkleinen. 

Ook vragen zij het college of een toezichthoudend onafhankelijk orgaan voor AI tot de mogelijkheden behoort. Eventueel denken de fracties aan een ethische commissie. In zo'n commissie nemen verschillende experts plaats met verschillende relevante expertises.
In 2021 stelde de fractie van PvdA al vragen over een eventuele ethische commissie. Gouda gaf toen aan dat verwerking van informatie zorgvuldig moet gebeuren. Om die reden werd destijds geen kunstmatige intelligentie gebruikt zonder dat een ambtenaar ernaar heeft gekeken, zei Gouda. Ook maakte Gouda 'geen gebruik van kunstmatige intelligentie voor besluitvorming die burgers of ondernemingen rechtstreeks raken.'