Derdelanders blijven voorlopig in opvang

gouda • Derdelanders blijven voorlopig welkom in Gouda. De gemeente heeft besloten derdelanders die in Gouda verblijven niet uit te zetten.

In Gouda verblijven momenteel zestien derdelanders. Dat zijn vluchtelingen uit Oekraïne, die niet de Oekraïense nationaliteit hebben en ook niet over een EU-paspoort beschikken. Twaalf van hen verblijven in de gemeentelijke opvang, vier derdelanders worden in Gouda opgevangen door particulieren. 

Vijf derdelanders hebben inmiddels asiel aangevraagd. Zij vallen niet langer onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming (RTB) en verblijven op dit moment legaal in Nederland, zegt Gouda. Nog een persoon geeft aan asiel te hebben aangevraagd. Dit kan pas na 22 april bij de IND worden nagevraagd volgens Gouda.

Recht op opvang stopt
Het Kabinet besloot op 2 april dat het recht op opvang voor derdelanders is geëindigd. Gouda ontving op 3 april een brief van demissionair staatssecretaris Van der Burg, waarin hij aangeeft dat derdelanders uit de opvang mogen worden gezet, tenzij een rechter anders heeft bepaald. De Staatssecretaris gaf ook aan dat de opvang van onrechtmatig in Nederland verblijvende derdelanders tot eind mei 2024 wordt vergoed.

Acht personen zijn vervolgens in beroep gegaan tegen de uitspraak. Zij kregen een voorlopige voorziening toegewezen. Deze derdelanders mogen in afwachting van de antwoorden van het Hof van Justitie in Nederland blijven en behouden het recht op opvang. 

Nog twee derdelanders hebben een voorlopige voorziening aangevraagd, maar zijn nog in afwachting hiervan. Formeel betekent dit dat de uitspraak alleen geldig is voor zes van de derdelanders in Gouda. 

Toch besluit Gouda om ook de twee derdelanders die nog in afwachting te zijn voorlopig opvang te bieden. Gouda verwacht dat zij ook een voorlopige voorziening krijgen toegewezen en dat de uitspraak op zeer korte termijn wordt gedaan.