Op Koningsdag is er voor hardlopers, nordic walkers en wandelaars weer een loop in het Groenhovenpark in Gouda.
Op Koningsdag is er voor hardlopers, nordic walkers en wandelaars weer een loop in het Groenhovenpark in Gouda. Foto: aangeleverd

donderdag 25 april

Koffieochtend in de Vaste Burcht
10:00-12:00 Gouda, Vaste Burchtkerk, Lekkenburg 148. Elke donderdag is iedereen welkom in de huiskamer van de kerk voor een kop koffie, ontmoeting met buurtgenoten of een goed gesprek. Ook is er een minibieb, waaruit een boek kan worden geleend. Meer info: www.ngkgouda.nl/koffie.

Wandeling Historisch Gouda na Kaasmarkt
14:00 Gouda, start bij de Waag op de Markt. Elke donderdag in het seizoen is er kaasmarkt in Gouda. Na afloop start een instapwandeling om de stad verder te ontdekken. Natuurlijk vertellen de gidsen over kaas, maar Gouda heeft meer te bieden. De historische binnenstad telt bijvoorbeeld ruim driehonderd monumenten. Reserveren op www.goudsegidsengilde.nl. Kosten: 5 euro p.p., kinderen tot 12 jaar gratis. De wandeling duurt ca. anderhalf uur.

Informatiepunt Digitale Overheid
14:00-16:00 Gouda, Van Noord, Lekkenburg 1. Tegenwoordig kun je van alles regelen via internet. Ook contact met de overheid gaat steeds vaker digitaal. Je moet dan een DigiD hebben en met een computer kunnen omgaan. Veel mensen vinden dit lastig. De bibliotheek laat hen graag zien waar ze de informatie kunnen vinden en hoe het werkt. De hulp bij het Informatiepunt is gratis. Ook voor niet-leden van de bibliotheek. Meer informatie: www.bibliotheekgouda.nl/ido.

Computervragenuurtje in de Rotonde
14:00-16:00 Gouda, activiteitencentrum De Rotonde, Zuidhoef 138. Van 14.00 tot 16.00 uur zitten de medewerkers van Seniorweb in de Rotonde klaar om vragen te beantwoorden over computer, tablet of smartphone. Het is gratis en aanmelden is niet nodig. Voor verdere informatie kan contact worden opgenomen met Simon de Vries, tel. (0182) 510519.

Waarom Truus? - Margje Wittermans - donderdagmatinee
14:30 Gouda, Goudse Schouwburg. De kinderloze Geertruida (Truus) Wijsmuller-Meijer, altijd al begaan met het sociale lot van anderen, ontpopt zich na 1932 als de nazi's aan de macht komen tot helper en begeleider van duizenden Joodse kindvluchtelingen. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

Taalhuisspreekuur
18:30-19:30 Gouda, Chocoladefabriek, Klein Amerika 20. Wil je de Nederlandse taal leren? Of wil je met de computer leren werken? Voor iedereen die wil weten wat voor hulp Taalhuis Gouda biedt, is er een spreekuur. Langskomen kan gewoon zonder afspraak. Meer informatie: www.bibliotheekgouda.nl/spreekuren.

50+ Preview - The Stones and Brian Jones
19:00 Gouda, Cinema Gouda. In deze film worden de zeven turbulente jaren van Brian Jones belicht tot 1969, waarin hij de band moest verlaten. Kort daarna verdronk hij in zijn zwembad. Aan de hand van onthullende interviews met alle hoofdrolspelers en voor het eerst vrijgegeven archiefbeelden onderzoekt de filmmaker hoe het creatieve muzikale genie Brian Jones verdween in de schaduw van de geschiedenis. Zie deze film exclusief in de 50+ bios (leeftijd geen vereiste) inclusief een kopje koffie of thee en iets lekkers vooraf, met een glas wijn na afloop. Kaarten zijn te bestellen op www.cinemagouda.nl.

Danny Vera - DNA - Theatertour
20:00 Gouda, Goudse Schouwburg. De Middelburgse singer-songwriter Danny Vera schrijft al sinds zijn tienerjaren liedjes over het leven, de liefde en de dood. Danny scoorde in 2019 met het nummer Roller Coaster een dijk van een hit en werd tegelijkertijd door heel Nederland in het hart gesloten. Het nummer brak onlangs door de grens van 100 miljoen streams. Roller Coaster kwam zelfs op 1 in de Top 2000 van 2020 en is ondertussen een vaste waarde in de top 3 van de populaire hitlijst. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

vrijdag 26 april

Robot maken in de Techniekwerkplaats
9:30 Gouda, Chocoladefabriek, Klein Amerika 20. Op de tweede verdieping van de Chocoladefabriek is de jeugd in de meivakantie welkom voor een afwisselend aanbod in techniek en technologie. Een inschrijving kost 7,50 euro inclusief drinken. Per kind mag er een volwassene gratis mee naar binnen. Vrijdag 26 april maken kinderen (8 tot 12 jaar) met BYOR een handige robot. Aanmelden: www.bibliotheekgouda.nl/werkplaats.

Ontmoetingscafé
10:00-12:00 Gouda, Chocoladefabriek, Klein Amerika 20. Het Ontmoetingscafé is iedere vrijdag open. Iedereen is welkom: statushouders, Gouwenaren en mensen uit de regio. Het café is er vooral om elkaar te leren kennen en te begrijpen. De gesprekken en het samenzijn vormen een waardevolle aanvulling op de inburgerings- en taallessen van de nieuwe Gouwenaren. Voor het Ontmoetingscafé is het meegenomen als mensen al een klein beetje Nederlands kunnen.

'Bieb voor de kleintjes' in Van Noord
10:00-12:00 Gouda, Van Noord, Lekkenburg 1. Iedere vrijdag houdt de bibliotheek Gouda ‘Bieb voor de kleintjes’ in Van Noord. Om 10.00 uur en om 10.30 uur is er een voorleesmoment. Het is gratis, aanmelden is niet nodig. Meer informatie: www.bibliotheekgouda.nl/kleintjes.

Taalcafé in de Walvis
20:00-21:30 Gouda, De Walvis, Walvisstraat 1. Het Taalcafé is een ontmoetingsplek voor mensen uit Nederland en uit andere landen. Ze drinken er met elkaar een kopje koffie of thee. En ze oefenen meteen het praten en luisteren in het Nederlands: gezellig en leerzaam. Elke vrijdag van 20.00 tot 21.30 uur. Meedoen is gratis. Aanmelden is niet nodig. Zie ook www.taalhuisgouda.nl.

zaterdag 27 april

Vrijmarkt aan de Componistenlaan
7.30-15.00 Gouda, Componistenlaan. Op Koningsdag is er weer een vrijmarkt aan de Componistenlaan in Gouda-Goverwelle, waar allerlei spulletjes tegen een zacht prijsje van eigenaar kunnen wisselen. Vanaf 7.30 uur is iedereen welkom om er een plekje te zoeken. Voor die tijd kunnen buurtbewoners hun spullen neerzetten. Tot 15.00 uur is de markt te bezoeken. Voor kinderen is er een springkussen. Aangeraden wordt om lopend of op de fiets te komen. Info: goverwelle.vrijmarkt@gmail.com.

Oranjeboulevard aan Raam
8:00-16:00 Gouda, De Raam. De vrijmarkt is verspreid over de gehele Raam, Bogen en de Veerstal. De kindervrijmarkt begint om 8.00 uur. Tegenover het buurthuis De Speelwinkel is er een podium. De hele dag is hier muziek en gezelligheid rondom het podium te vinden met optredens van Flexibele Sound, All Shook up, Shantykoor, De Waaghalzen, Zomaar Gewoon en Raspberry Saint.

Kinderbraderie op de Nieuwehaven
8:00-16:00 Gouda, Nieuwehaven. Op Koningsdag wordt dit jaar voor de tiende keer de kinderbraderie georganiseerd op de Nieuwehaven. Van 8.00 tot 16.00 uur is er weer van alles te koop bij de vele kraampjes en kleedjes. Kinderen die graag spullen willen verkopen op de Nieuwehaven, kunnen worden aangemeld via oranjebraderienieuwehaven@gmail.com.

Vrijmarkt en activiteiten bij Ontmoetingscentrum van Noord
9:00-16:00 Gouda, Ontmoetingscentrum van Noord, Lekkenburg 1. In en om Ontmoetingscentrum van Noord zijn er op Koningsdag allerlei activiteiten. Bezoekers kunnen onder andere oud-Hollandse spellen spelen, springen op een springkussen, een speurtocht doen, workshops volgen van sportverenigingen en er is een vrijmarkt. Om een gratis plek te reserveren op de vrijmarkt: kleurenpaletgouda@gmail.com.

Koningsloop
9:00 Gouda, Groenhovenpark. Op Koningsdag organiseert Langlaufvereniging Gouda samen met de Goudse Runners de Koningsloop, geschikt voor hardlopers, nordic walkers en wandelaars van alle niveaus. De hardlopers kunnen kiezen uit 3, 6 of 9 ronden van 1.100 meter, terwijl nordic walkers en wandelaars 4 of 7 ronden van 700 meter afleggen. Ook is er een kidsrun van één ronde. De start is om 9.00 uur bij de Skihut van de Langlaufvereniging (bereikbaar via het pad links van het Groenhovenbad). Inschrijven kan via wedstrijd@langlauf.nl en kost 5 euro, inclusief koninklijk ontbijt na afloop. Voor meer informatie, zie www.langlauf.nl.

Koninklijk speuren bij Museum Gouda
13:00-16:00 Gouda, Museum Gouda, Oosthaven 9. Vanwege de vorstelijke tentoonstelling Koninklijke Kunst is Museum Gouda op Koningsdag open van 13.00 tot 16.00 uur. Voor kinderen is de toegang zoals altijd gratis. Zij kunnen de koninklijke speurtocht doen, een mooi kunstwerkje maken in het atelier en na afloop een cadeautje ophalen bij de kassa.

zondag 28 april

50+ Preview - The Stones and Brian Jones
13:00 Gouda, Cinema Gouda. In deze film worden de zeven turbulente jaren van Brian Jones belicht tot 1969, waarin hij de band moest verlaten. Kort daarna verdronk hij in zijn zwembad. Aan de hand van onthullende interviews met alle hoofdrolspelers en voor het eerst vrijgegeven archiefbeelden onderzoekt de filmmaker hoe het creatieve muzikale genie Brian Jones verdween in de schaduw van de geschiedenis. Zie deze film exclusief in de 50+ bios (leeftijd geen vereiste) inclusief een kopje koffie of thee en iets lekkers vooraf, met een glas wijn na afloop. Kaarten zijn te bestellen op www.cinemagouda.nl.

StoryTrail Theaterwandeling
14:00 Gouda, start voor de trappen van het stadhuis, Markt 1. Verhalenverteller Erik de Beweerde neemt deelnemers aan de StoryTrail Theaterwandeling mee op avontuur door de geschiedenis van Gouda. Onderweg vertelt hij de mooiste verhalen uit het stadsverleden: over hoge heren, arme zakkendragers, sluwe booswichten en slimme viswijven. Reserveren is noodzakelijk: www.StoryTrail.nl. Kosten: 17,50 euro (met kortingscode STORYTRAIL-7337KRT). Kinderen: 11,05 euro.

maandag 29 april

Buitenbad gaat weer open
9:00 Gouda, Groenhovenbad, Tobbepad 4. Vanaf maandag 29 april is buitenzwemmen weer mogelijk in het Groenhovenbad. Tijdens de meivakantie (29 april t/m 5 mei) gelden aangepaste openingstijden, waardoor recreatief zwemmen in zowel het binnen- als buitenbad op meerdere dagen mogelijk is. Op Koningsdag zijn het Groenhovenbad en alle andere binnen- en buitensportaccommodaties gesloten.  

Het Mobiele Bouwlab
10:00 Gouda, naast de Chocoladefabriek, Klein Amerika 20. Kinderen (8-11 jaar) kunnen tijdens de meivakantie gratis deelnemen aan het Mobiele Bouwlab, georganiseerd door Bouwend Nederland en de Techniekwerkplaats. In een uur durende workshop krijgen ze een introductie in de wereld van bouw en infra. Ouders zijn welkom om te assisteren. Aanmelden verplicht via www.bibliotheekgouda.nl/bouwlab.

Taalcafé
10.00-11.30 Gouda, Chocoladefabriek, Klein Amerika 20. Iedere maandagochtend is er een Taalcafé in de Chocoladefabriek. Aanmelden is niet nodig; iedereen is welkom. Meer informatie: www.bibliotheekgouda.nl/taalcafe.

Interactief luchtkussen en suppen in zwembad
13:00-17:00 Gouda, Groenhovenbad, Tobbepad 4. Op maandag 29 april en woensdag 1 mei kunnen kinderen van alle leeftijden van 13.00 tot 17.00 uur plezier beleven in het Groenhovenbad. Er is drijf- en speelmateriaal voor de kleintjes, een interactief speelkussen in het water en de mogelijkheid om te suppen (zwemdiploma vereist). De kosten zijn het reguliere zwembadtarief.

Girls Only zaalvoetbaltoernooi 5 vs 5
13:00-17:00 Gouda, sportcentrum De Mammoet, Calslaan 101. Zaalvoetbaltoernooi voor meiden tussen de 12 en 18 jaar. Er worden 5 vs. 5 wedstrijden gespeeld waarbij plezier voorop staat. Meedoen is gratis. Aanmelden kan via de website van gro-up buurtwerk: www.gro-up.nl. Aanmelden kan per team of alleen. Deze activiteit is een samenwerking tussen gro-up buurtwerk Gouda en SPORT•GOUDA.

Creatief tekenen met houtskool
14:00-15:30 Gouda, Het Bruisnest, Lekkenburg 2 01. Bij Het Bruisnest wordt elke maandag een creatieve activiteit georganiseerd. Deze keer is het tekenen met houtskool. De kosten bedragen 1,50 euro. Aanmelden kan via info@hetbruisnest.nl of telefonisch via (0182) 522435. Het Bruisnest is er voor iedereen die wil meedoen en meetellen in de samenleving. Voor meer informatie: www.hetbruisnest.nl.

dinsdag 30 april

'Bieb voor de kleintjes' in het Nelson Mandela centrum
10:00-12:00 Gouda, Nelson Mandela Centrum, Bernadottelaan 79. Iedere dinsdag houdt de bibliotheek Gouda ‘Bieb voor de kleintjes’ in het Nelson Mandela Centrum. Om 10.30 uur is er een voorleesmoment. Het is gratis, aanmelden is niet nodig. Meer informatie: www.bibliotheekgouda.nl/kleintjes.

Inloopspreekuur computervragen
10:30 Gouda, De Walvis en ‘t Govertje. Iedere dinsdag van 10.30 tot 12.00 uur is er voor senioren een inloopspreekuur voor vragen over computer, tablet of smartphone in de ontmoetingscentra De Walvis (Walvisstraat 1) en ‘t Govertje (Ouverturelaan 12 ). Het is gratis en aanmelden is niet nodig. Info: www.bibliotheekgouda.nl/senioren.

Informatiepunt Digitale Overheid
13:00-15:00 Gouda, Chocoladefabriek, Klein Amerika 20. Tegenwoordig kun je van alles regelen via internet. Ook contact met de overheid gaat steeds vaker digitaal. Je moet dan een DigiD hebben en met een computer kunnen omgaan. Veel mensen vinden dit lastig. De bibliotheek laat hen graag zien waar ze de informatie kunnen vinden en hoe het werkt. De hulp bij het Informatiepunt is gratis. Ook voor niet-leden van de bibliotheek. Meer informatie: www.bibliotheekgouda.nl/ido.

Taalhuisspreekuur
13:00-15:00 Gouda, Chocoladefabriek, Klein Amerika 20. Wil je de Nederlandse taal leren? Of wil je met de computer leren werken? Voor iedereen die wil weten wat voor hulp Taalhuis Gouda biedt, is er een spreekuur. Langskomen kan gewoon zonder afspraak. Meer informatie: www.bibliotheekgouda.nl/spreekuren.

woensdag 1 mei

Sport & Autisme
10:00-11:00 Gouda, Dick van Dijkhal, Tobbepad 2. SPORT•GOUDA houdt een beweegactiviteit speciaal voor kinderen met autisme. Leeftijd: 6 t/m 15 jaar. Kosten: 1,50 euro. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar inschrijven@sportpuntgouda.nl. Inschrijving sluit op 24 april 9.00 uur.

'Bieb voor de kleintjes' in de Biep
10:00-12:00 Gouda, De Biep, Reigerstraat 37. Iedere woensdag houdt de bibliotheek Gouda ‘Bieb voor de kleintjes’ in De Biep. Om 10.30 uur is er een voorleesmoment. Het is gratis, aanmelden is niet nodig. Meer informatie: www.bibliotheekgouda.nl/kleintjes.

Taalcafé in De Veste
10:00-11:30 Gouda, De Veste, Ridder van Catsweg 300. Iedere woensdagochtend is er een Taalcafé in De Veste. Aanmelden is niet nodig; iedereen is welkom. Meer informatie: www.bibliotheekgouda.nl/taalcafe.

Taalhuisspreekuur
10:00-11:30 Gouda, Van Noord, Lekkenburg 1. Wil je de Nederlandse taal leren? Of wil je met de computer leren werken? Voor iedereen die wil weten wat voor hulp Taalhuis Gouda biedt, is er een spreekuur. Langskomen kan gewoon zonder afspraak. Meer informatie: www.bibliotheekgouda.nl/spreekuren.

Interactief luchtkussen en suppen in zwembad
13:00-17:00 Gouda, Groenhovenbad, Tobbepad 4. Op maandag 29 april en woensdag 1 mei kunnen kinderen van alle leeftijden van 13.00 tot 17.00 uur plezier beleven in het Groenhovenbad. Er is drijf- en speelmateriaal voor de kleintjes, een interactief speelkussen in het water en de mogelijkheid om te suppen (zwemdiploma vereist). De kosten zijn het reguliere zwembadtarief.

Kunst-ontdekdag
13:00-17:00 Gouda, Cultuurhuis Garenspinnerij, Turfsingel 34. Kinderen ontdekken de Garenspinnerij met workshops in theater, muziek en beeldende kunst. Onder leiding van docenten van Jeugdtheaterhuis en Cultuurhuis Garenspinnerij werken ze aan het thema 'Laat jezelf zien!'. Voor kinderen van 7 t/m 12 jaar (groep 4 t/m 8). Geen ervaring vereist. Gratis deelname.

Voorleesmiddag
14:30 Gouda, Chocoladefabriek, Klein Amerika 20. Iedere woensdagmiddag lezen vrijwilligers van de VoorleesExpress voor aan kinderen van 4 jaar en ouder. De hele middag is er ook een medewerker van de bibliotheek op de jeugdafdeling om leestips te geven. Meer informatie: www.bibliotheekgouda.nl/voorleesmiddag.

Ladies Night - Bed & Breakfast
19:30/20:00 Gouda, Cinema Gouda. Workaholic Sarah neemt tot haar eigen verbazing ontslag. Op zoek naar structuur gaat ze met gepaste tegenzin passen op de Bed & Breakfast van haar tante. Wat moet dit stadse meisje wiens leven aan elkaar hangt van overwerken, afhaalmaaltijden en Ubers tussen de kippen en de moestuin in een Gronings dorp? Kaarten (incl. welkomstdrankje, lootje voor de loterij, hapjes en goodiebag) zijn te bestellen op www.cinemagouda.nl.

Wachten op Godot - Het Nationale Theater
20:00 Gouda, Goudse Schouwburg. Met Wachten op Godot komt 'het beste toneelstuk aller tijden' terug in de theaters. Geregisseerd door Erik Whien, dé Beckett-regisseur van deze tijd. Jaap Spijkers, Mark Rietman, Joris Smit en Bram Coopmans spelen in dit meesterwerk, dat eeuwig blijft intrigeren. Vol hilariteit, absurditeit, bolhoeden en een boom. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.