Logo goudsepost.nl


v.r.n.l. Hans Verweij, Sjouk Engels en Ineke Woudenberg leiden de wandelconcerten op zondag 3 september in goede banen. Foto: Marianka Peters
v.r.n.l. Hans Verweij, Sjouk Engels en Ineke Woudenberg leiden de wandelconcerten op zondag 3 september in goede banen. Foto: Marianka Peters

Wandelconcerten, een inspirerende belevenis

  Historie

Door Marianka Peters

Gouda - Genieten van klassieke muziek op een drietal historische locaties in de Goudse binnenstad en luisteren naar Goudse verhalen. Liefhebbers kunnen op zondag 3 september genieten van deze inspirerende belevenis tijdens het eerste Wandelconcert in Gouda.

Wandelconcerten zijn niet nieuw in Nederland, met succes heeft Museum Geelvinck uit Zutphen al eerder wandelconcerten georganiseerd in Amsterdam, Amersfoort en Haarlem, die allemaal binnen de kortste keren waren uitverkocht. Nu krijgen muziekliefhebbers in Gouda de gelegenheid deze belevenis mee te maken. "Op drie locaties, Arti Legi, de trouwzaal in het stadhuis en Museum Gouda worden tegelijkertijd miniconcerten van een half uur gegeven, waarna de bezoekers rouleren en onder leiding van stadsgids Fred Pieters, van de ene naar de andere locatie worden begeleid. Onderweg trakteert de stadsgids de gasten natuurlijk op Goudse verhalen," vertelt Hans Verweij, die samen met Ineke Woudenberg en Sjouk Engels het Wandelconcert op 3 september in goed banen leidt.
Het concept van het Wandelconcert is niet zomaar komen overwaaien vanuit Zutphen. Het is de zus van Hans Verweij, Dunya Verweij, die samen met haar man Björn Buisman de Geelvinck Muziek Musea beheert. "Op iedere locatie brengt een professioneel ensemble 17e eeuwse muziek ten gehore. Het bijzondere is dat de muziek afkomstig is uit het liedboek van de Zingende Swaen van 17e eeuwse pastoor Willem de Swaen. Deze in Gouda geboren rooms-katholieke geestelijke is een interessante figuur," weet kerkhistoricus Paul Abels. "Aanvankelijk was hij kapelaan bij Petrus Purmerent, de stichter van de Statie (Parochie) Johannes Baptist (tegenwoordig de Oud-Katholieke schuilkerk aan de Hoge Gouwe. Later begon Willem voor zichzelf en begon een eigen statie. Beide heren hebben zich laten afbeelden op het bekende historiestuk "Bernardus van Clairveaux bekeert de Hertog van Aquitanie", nu in het museum. Bijzonder is ook dat Willem de Swaen een liederenbundel heeft laten drukken onder de titel De Singende Swaen. Daarin staan niet alleen geestelijke liederen, maar ook enkele liederen die betrekking hebben op Gouda. Zo schreef hij een Ode aan Gouda, die enkele jaren geleden, bij de aanbieding van Duizend jaar Gouda in 2002, door het Utrechtse muziekgezelschap Camerata Trajectina ten gehore gebracht werd."


Tijdens de wandelconcerten komen de toehoorders alles over hem te weten. In Museum Gouda speelt Musica Amphion, in Arti Legi speelt BRISK en in het stadhuis op de Markt Camerata Trajectina. Er zijn twee Wandelconcerten, om 11.00 een 14.30 uur. Kaarten en info: www.geelvinck.nl.

Marianka Peters
Reageer als eerste